Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

IS har tagit jezidier som sexslavar

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 10:28.
Programmet är inte längre tillgängligt

Jihadistmilisen Islamiska staten håller hundratals jezidiska män, kvinnor och barn fångna. Tillfångatagna jezidier har utsatts för tvångskonvertering, tvångsäktenskap, våldtäkter och slaveri. Det framgår av en ny rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

I början av augusti fick den lilla jezidiska minoriteten i Irak en hel del uppmärksamhet. Jihadistmilisen Islamiska staten gick i offensiv mot orter i nordvästra Irak där många jezidier bodde. En stor del av dem flydde upp i Sinjarbergen och räddades senare av kurdiska peshmergastyrkor stödda av amerikanska flyganfall.

Redan då rapporterades att otaliga jezidier hade tillfångatagits av IS-jihadisterna, men sedan dess har vi inte hört så mycket om dem.

Nu har människorättsorganisationen Human Rights Watch intervjuat jezidiska flyktingar i irakiska Kurdistan. Organisationen har också talat med 16 jezidier som lyckats fly från IS-fångenskap.

Den långa rapporten är verkligt dyster läsning.

Där framgår att minst 366, men kanske hundratals fler, jezidier fortfarande hålls fångna av IS i skolor, fängelser och privata hem i flera städer i norra Irak och i östra Syrien i områden som kontrolleras av jihadistmilisen.

Tvångsäktenskap och sexslaveri

En av det fåtal jezidiska kvinnor som lyckats fly berättar att IS-krigarna först dödade flera av hennes släktingar.

- De dödade min man inför mina ögon, berättar den unga kvinnan som inte vill låta sitt namn publiceras. De dödade också min svåger och min svärfar på några minuter. Nu håller de min svärmor och min svägerska fångna.

Enligt kvinnan var IS-jihadisterna ute efter kvinnor och unga flickor. Hon hölls först fången tillsammans med ett 40-tal kvinnor. Hon berättar om tvångsäktenskap som genomfördes mot deras vilja i grupp.

- De kastade karameller på oss, sköt i luften och dansade med sina vapen.

Jezidiska vittnen berättar om unga kvinnor som har sålts, köpts och sålts igen av IS-krigare.

IS försvarar slaveriet

De jezidiska fångarna har utsatts för tvångskonvertering, tvångsäktenskap, våldtäkter och slaveri.

Enligt Human Rights Watch kan det här fylla kriterierna för brott mot mänskligheten.

Bland andra CNN rapporterar att IS försvarade slaveriet i en av sina webbpublikationer i söndags.

Där skriver IS att det enligt islamisk lag, sharia, är tillåtet att utnyttja "otrogna" som slavar och deras kvinnor som bihustrur.

En tolkning som mycket få muslimska tänkare och muftier skulle hålla med om.