Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Flygekorre är blygekorre

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 14:24.
Raimo Pakarinen
Bildtext Bajs av flygekorrar kan hittas under aspar och granar, säger Raimo Pakainen vid Helsingfors stads miljöcentral.
Bild: YLE/ Carina Bruun

Den skyddade flygekorren trivs som handen i handsken i urbana Helsingfors. Det är här den får leva ostört och glida runt från träd till träd. Men trots att den nu flyttat permanent till huvudstaden, så är det lättare sagt än gjort att hitta spår av den mytomspunna gnagaren.

Besvikelsen är stor när Yle Huvudstadsregionen träffar miljöinspektören vid miljöcentralen i Helsingfors, Raimo Pakarinen, som följer med på flygekorrsexpedition.

- Nej, vi kommer knappast att se en flygekorre. Jag har aldrig sett flygekorrar här i södra Finland, säger han direkt.

Ett nattdjur som sover i andras bon

Enligt Pakarinen är flygekorren ett nattdjur som under dagarna sover i hål gjorda av hackspett eller i gamla ekorrbon.

Vi hoppas ändå att vi får syn på flygekorrens spillning. Det är nämligen baserat på spillningen som man kunnat fastställa att flygekorren har revir i Centralparken och i Munkshöjden i Helsingfors.

Spillning hittar man bäst på våren, eftersom den då är gul. Men på hösten är det svårare, eftersom spillningen då är brun och har storleken av ett risgryn. Under aspar och granar ska man ändå kunna hitta bajs av de, enligt Pakarinen, ytterst fascinerande djuren.

De är väldigt sällsynta och finns bara i Finland, Estland och Lettland. Därför är de också skyddade och varje gång man planlägger och gör någonting på deras revir måste man få lov till det, berättar Pakarinen.

Ett stadsdjur

Flygekorren trivs i blandskogar där den söker skydd i granar och äter knoppar från lövträd. Blandskogarna i Helsingfors är ypperliga områden för flygekorren.

- Vi får ingen ekonomisk vinst från skogarna, utan de fungerar endast som rekreationsområden. Det är områden som bevaras i Helsingfors och därför får flygekorrarna vara där ostörda. De passar bra i den urbana miljön, menar Pakarinen.

Det finns heller ingen risk att flygekorrarna plötsligt blir ett så kallat närgånget ”citydjur” som så många föraktar.

- Nej, flygekorren lever på natten och det går inte att mata dem. Vi klarar bra av att leva sida vid sida utan att märka av varandra, försäkrar Pakarinen medan vi förgäves försöker leta efter spår av flygekorrarna.

Vi vandrar mot Tali där det ska finnas aspar. Och plötsligt ser vi ett hål i en gammal björk.

Det är antagligen ett vilohål för större hackspettar. Flygekorren föredrar lite hårdare träd. Men det kan hända att en flygekorre vilat i hålet en stund.

Vi börjar leta efter spillning. Pakarinen böjer sig ned och petar i mossan under trädet.

- Nej. Bara mossa, säger han.

Vi tittar uppgivet på varandra och bestämmer oss för att ge upp. De små flygekorrarna vill inte visa sig i dag och inte lyckades vi ens hitta deras bajs. Trots det hälsar Yle Huvudstadsregionens redaktion den lilla blyga varelsen välkommen: ”Siisti att du e i stan!”

Läs också:

Flygekorren flyttade till stan