Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Valio börjar producera mjölk i Ryssland

Från 2014
Uppdaterad 17.10.2014 17:57.
Mjölkförpackning med skruvkork
Bild: YLE/ Hanna Berndtson-Hera

Rysslands importstopp gör att Valio nu börjar tillverka mjölk och grädde i ett mejeri strax utanför S:t Petersburg.

Valios ryska produktion inleds redan nu i oktober. Företaget börjar tillverka tre olika sorters mjölk och en gräddsort under det egna namnet. Produktionen sker i mejeriet i Gattjina utanför S:t Petersburg. Valio producerar sedan tidigare yoghurt här.

I ett pressmeddelande säger företaget att produkterna ska tillverkas av ”den bästa ryska mjölken”. Hur stor investeringen är meddelar bolaget inte.

– För den ryska konsumenten har Valios produkter alltid stått för den högsta av kvalitet, säger Mika Koskinen som är vd för Valio i Ryssland. Ett förtroende vi har fått tack vare många år av ett ärligt och kompromisslöst arbete. Vår kvalitetsstandard är likadan för alla våra producenter oberoende land.

Tidigare har företaget haft svårt att hitta ryska mjölkgårdar som motsvarar de kvalitetskrav som Valio ställer.

Den nya tillverkningen ska se till att öka Valios ryska produktion trefalt. När Ryssland införde sitt importstopp av vissa livsmedel i början av augusti försvann 90 procent av Valios utbud på den ryska marknaden. Ifjol kom en femtedel av Valios omsättning från exporten till Ryssland.

Företaget konstaterar att det är omöjligt att ersätta hela Valios sortiment med en lokal produktion. Den laktosfria mjölken kan av tekniska skäl tillverkas endast i Finland.
Exporten av den laktosfria mjölken står fortfarande still. Den första lasten av Valios laktosfria mjölk analyseras för närvarande av den ryska tullen. En process som kan ta två veckor för varje last.

Valio har också en egen fabrik i Moskva sedan 2009 där företaget tillverkar smältost.

Korrigering: Valio har inte ett samägt mejeri i Gattjina. Galaktika-mejeriet är Valios underleverantör, Valio äger det inte. Felet har korrigerats i artikeln.

Diskussion om artikeln