Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Morales segrade överlägset i Bolivia

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 09:23.
Morales segarde överlägset
Bild: Martin Alipaz / EPA

I Bolivia har Evo Morales utropat sig som segrare i söndagens presidentval. Enligt preliminära siffror var den sittande presidentens seger överlägsen. Morales ser sin seger som ett stöd för de socialistiska reformer som minskat fattigdomen i landet.

Enligt preliminära siffror fick Evo Morales ungefär 60 procent av rösterna i valet. Han vann överlägset över sin främste motståndare cementmagnaten Samuel Doria Medina och stödet för regeringspartiet har ökat i nästan hela Bolivia. Morales vann i åtta av landets nio delstater också i det forna oppositionsfästet Santa Cruz.

- Det här var en debatt om två modeller, sade Morales i sitt segertal, nationalisering och privatisering. Nationalisering segrade med 60 procent.

Då den kokaodlande bonden Morales blev president 2005 var han Bolivias förste president av indianskt ursprung. Hans folkliga framtoning attraherade människor då som nu.

Han har utvidgat statens roll i ekonomin och en stor del av naturgasinkomsterna har gått till att finansiera välfärdsprogram, vägar och skolor. Hans budgetöverskott har gillats också av västliga ekonomer.

Bolivia är fortfarande ett av Latinamerikas fattigaste länder, men under Morales ledning har andelen extremt fattiga fallit från en tredjedel till en femtedel av befolkningen

Kritikerna beskyller Morales för att ha missbrukat sin makt i förhållande till domstolarna. Den bolivianska konstitutionen begränsar antalet mandatperioder för presidenten till två perioder. I fjol beslöt en domstol att Morales fick ställa upp i årets presidenteval trots det.

Diskussion om artikeln