Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sjukvårdare i Liberia kräver högre risktillägg

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 10:37.
Ebolapatient i Liberias huvudstad Monrovia den 3 oktober 2014.
Bildtext Patient på ett sjukhus i Liberia. Vårdpersonalens krav på bättre löner har lett till en avtrappning i vårdarbetet.
Bild: AFP / Lehtikuva

Vårdpersonalen i Liberia strejkar i dag. Orsaken är att personalen i huvudstaden Monrovia kräver högre risktillägg då de jobbar med ebolainfekterade patienter.

Strejken kommer att beröra alla vårdcentraler i landet, säger det liberianska vårdfackets ordförande Joseph Tamba till AFP.

- Vi kommer att få en nationell strejk i alla sjukhus och vårdcentraler, också i dem man vårdar ebolapatienter.

Oklara siffror om vårdpersonalens löner och tillägg förekommer. Enligt Alphonso Wesseh, personalrepresentant på Monrovias största ebolaklinik, kan sjukvårdarlönerna vara kring 250 dollar i månaden. Risktillägget är i snitt 80 dollar, och kravet är nu att det ska höjas till 1 200 dollar.

Samtidigt uppger regeringen i Liberia att risktillägget redan är 500 dollar, rapporterar Wall Street Journal. Det har också förekommit rapporter om att tillägget sänkts sedan epidemin började, eftersom landet inte längre har råd med tillägg. Ebolaepidemin har orsakat en enorm ekonomisk börda för Liberia.

En av orsakerna till att den verkliga lönenivån inte kunnat bekräftas är att det sedan i fredags varit förbjudet för journalister att komma in på ebolakliniker. Journalister släpps inte in på sjukhus med motiveringen att man vill skydda patienternas privatliv.

Sjukskötare i riskzonen

Det är redan 95 vårdarbetare som har dött av ebola i Liberia och över 200 har smittats av febersjukdomen. Sjukvårdare utsätter sig för enorma risker då de sköter om patienter som smittats av ebola. Sjukdomen smittar via kontakt med kroppsvätskor.

Sedan personalen började kräva bättre löner för sitt arbete har vården av ebolasmittade trappats ner.

- Vi har saktat ner våra aktiviteter eftersom regeringen vägrar komma emot oss. Förra natten dog tiotals patienter, sade Alphonso Wesseh åt AFP.

Liberias president Ellen Johnson Sirleaf kommenterade förra veckan vårdarbetarnas situation under ett möte om ebola som Världsbanken ordnade. Hon sade att alla vårdarbetare som är i riskzonen bör få ordentlig kompensation.

Liberia har drabbats mycket hårt av ebolaepidemin. Över 2 300 människor rapporteras ha dött och över 4 000 smittats.

Diskussion om artikeln