Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Flyktingar engagerar i Korsholm

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 12:16.
Carina Nåhls är flyktingkoordinator i Korsholm
Bild: Yle/Patrick Stenbacka

I mitten av november kommer de första kvotflyktingarna till Korsholm. Då har det gått tre månader sedan Korsholm bestämde sig för att ta emot 20 kvotflyktingar.

Korsholms flyktingkoordinator Carina Nåhls

5:31

Egentligen är det i dagsläget 23 flyktingar som är på väg till Korsholm, eftersom tre barn har fötts sedan siffrorna senast uppdaterades.

Tidtabellen är stram och mycket ska göras innan kommunen är redo att ta emot familjerna, säger flyktingkoordinator Carina Nåhls.

Förberedelserna berör daghem, skolor och kvotflyktingarnas kommande hem som finns i Smedsby.

Nåhls har knapphändigt med information om flyktingarna, men de är kongoleser och känner till vilket språk de talar och deras religiösa tillhörighet. Utöver det måste alla dokument och personuppgifter kontrolleras när de landar på flygplatsen.

Lyckad insamling

Korsholm förbereder sig för att ta emot flyktingarna och det engagerar även kommuninvånarna. Röda korset i Smedsby-Böle har samlat in täcken och lakan och många privatpersoner vill också bidra. Hela insamlingen har gått alldeles förträffligt, säger Nåhls.

Flyktingarna ska integreras på svenska. Språket är bland det viktigaste som finns i integrering.

- Frågan är inte lätt. Ska de ut i arbetslivet ska de lära sig finska. Men arbete växer inte på träd i Korsholm och då väljer vi att satsa på social integrering istället och det sker på svenska.

De första kvotflyktingarna kommer till Korsholm 17 november. Senast kommunen tog emot flyktingar var på 1990-talet.

Läs också
Korsholm tar emot flyktingar i höst