Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Petrus nya kyrkoherde vill krama, men inte viga samkönade par

Daniel Björk
Bildtext Daniel Björk vill inte viga samkönade par.

Trots att Petrus församlings nästa kyrkoherde, Daniel Björk, ser sin församling som progressiv och välkomnar alla med en kram, vill han inte viga samkönade par.

Programmet är inte längre tillgängligt
Morgonöppet: Daniel Björk blir Petrus nya kyrkoherde
Morgonöppet: Daniel Björk blir Petrus nya kyrkoherde - Spela upp på Arenan

- Helst skulle jag ta frågan när den blir aktuell. Jag själv kommer inte att viga homosexuella. Bibeln ger mig inte den möjligheten. Men jag vill jobba hårt för att församlingen ska vara en plats dit alla är välkomna. Gud är som en far som längtar efter sina barn och när barnen kommer hem så får de en stor kram.

Som kyrkoherde kommer du alltså att krama de homosexuella, men inte viga dem?

- Jag kommer absolut att krama dem, men resten är inte upp till mig att välja. Och jag är väldigt glad över det. Jag blev inte präst i tiden för att göra någon ledsen eller för att göra politiska uttalanden. Det är den här stora kramen från Gud som folk behöver och som de får. Ifall kyrkan tar ett beslut att viga samkönade par så ser de till att de som vill bli vigda blir det. Men själv ser jag inte den möjligheten i bibeln.

"Vi är progressiva"

Björk ser ändå inte församlingen Petrus församling som gammalmodig eller stel.

- När det gäller uttryckssätt och att möta människor på ett nytt sätt är vi en av de mest progressiva församlingarna i hela Borgå stift. Men om man med konservativ församling menar att Gud pratar till oss genom bibeln, så är vi i allra högsta grad konservativa, säger Daniel Björk som tar över som kyrkoherde nästa år i mars.

Pratet om att medlemmar i församlingen inte vill samarbeta med kvinnopräster avfärdar han med en axelryckning.

- Jag har inga problem med att samarbeta med kvinnopräster och det har inte den nuvarande kyrkoherden heller. Det är fördomar som finns kvar från förr.

Varför finns det sådana fördomar?

- Det ligger kvar från den gamla tiden då vi var två församlingar. Och visst är vi en församling med olika åsikter. Det är också bra att vi kan samexistera, fastän vi har olika åsikter.

Hurdana visioner har du för Petrus församling?

- Vi har de äldre med oss och många ungdomar och unga vuxna är intresserade av oss. Men vi har tappat generationen som är emellan de här två. Kyrkan hann inte med under sjuttio- och åttiotalet och hade samma tilltal som på fyrtio- och femtiotalet. Nu är det dags att vi som kyrka stiger in och möter människorna på ett nytt sätt.

Hur ska ni göra det?

- Vi måste börja mötas allt mer. För allt fler räcker det inte att vi sitter på kyrkbänken. Vi behöver mötas på andra ställen. Vi kommer att öppna ett nytt café här, men även våra hem för varandra. Kyrkan och bibeln har mycket att säga om hurdant det är att vara förälder och hur vi får våra äktenskap och relationer att funka. Jag tror att det är rätt väg att gå.