Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibbovattnet kloreras hela veckan ut

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 19:22.
Vattentornet i Söderkulla
Bild: Yle/Carmela Walder

Kloreringen av vattenledningsnätet i södra Sibbo och Östersundom som inleddes på lördag fortsätter. Uppmaningen att koka vattnet gäller tills vidare.

Sibbo kommun meddelar att den klorering av vattenledningsnätet som inleddes i lördags har framskridit enligt förväntningarna. Kloreringen kommer att fortsätta hela den här veckan för att inverkan ska täcka hela nätet. Det vatten som man använder till matlagning eller som dricksvatten ska fortsättningsvis kokas.

Ungefär 70 personer har meddelat om magsymptom som troligtvis har orsakats av det förorenade vattnet. Hos sex av de tio Sibbobor som haft allvarliga symptom har man konstaterat kampylobakterier i de preliminära undersökningarna.

Klorerat vatten ofarligt

Man har portionerat ut klor sedan lördag morgon vid tryckhöjningsstationen i Broböle. Området där kloreringen inverkar på vattnet är större än det område där invånarna har uppmanats att koka vattnet. Kloret kan finnas kvar i vattnet i flera dagar efter att man avslutat kloreringen.

Det klorerade vattnet är ofarligt, men väldigt känsliga personer kan få irritationssymptom. Kloreringen kan göra att vattnet blir grumligt. Vill man minska på klorsmaken och -lukten kan man koka vattnet eller låta det stå i ett kärl.

Sibborna kan sluta koka sitt vatten först då klornivån i hela nätet är tillräckligt högt. Kommunen skickar ut ett skilt meddelande då.

Läs också:
Vattentorn kan läcka också på andra håll
Över 60 anmälde magsymptom
Vattenproven rena - vattnet ska fortfarande kokas
Vattnet ska kokas
Koka vattnet i södra Sibbo och i Östersundom