Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Hantverk från Malax visas upp i Tokyo

Från 2014
Uppdaterad 14.10.2014 13:35.
Svepaskar
Bildtext Bo-Åke Ljungars har gjort en serie unika svepaskar för sitt Tokyobesök
Bild: Yle/Roger Källman

På onsdag sätter sig Malaxbon Bo-Åke Ljungars på flyget för den omkring 7800 kilometer långa resan till Japan. Han ska visa upp sitt hantverk, svepasktillverkning, i Tokyo.

Från Malax till Tokyo - Spela upp på Arenan

Bo-Åke gör traditionella svepaskar i trä. Han har sysslat med hantverket i tjugo år och är en av ett fåtal finländska hantverkare som ägnar sig åt svepasktillverkning. Hans askar är eftertraktade både i Finland och utomlands. Nu ska också alltså Bo-Åke själv gå "på export".

- Det var sonen till dåvarande chefen för Finlands ambassad i Japan som tog kontakt med mig och frågade om jag var intresserad av att komma och göra en arbetsdemonstration. Jag tackade genast ja, säger Ljungars.

Bo-Åke Ljungars i sin verkstad
Bildtext Bo-Åke Ljungars i sin verkstad
Bild: Yle/Roger Källman

I Tokyo kommer Bo-Åke att demonstrera sitt hantverk på ett av stadens varuhus, Ginza Mitsukoshi. Han ska också träffa och samarbeta med en japansk hantverkare, Yoshinobu Shibata, som också han gör svepaskar, men förstås på japanskt vis.

- Det ska bli intressant att träffas - bara vi förstår varann. Om allt går som planerat ska han komma till Finland och så ska vi göra motsvarande demonstrationer i Vasa och Helsingfors, men tidtabellen är ännu öppen, säger Ljungars.

Bo-Åke Ljungars säljer sedan tidigare sina svepaskar till Japan (och andra länder). Inför besöket bad varuhuset honom göra ett antal nya och unika designer.

- Det är första gången jag gör såna här askar, de är inte traditionella, utan har mer kurvor och utskärningar.

Se också:
Bo-Åke Ljungars' webbplats
Yoshinobu Shiwatas webbplats (på japanska!)
Engelskspråkig intervjuartikel om Yoshinobu Shibata