Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

UM: Det behövs inga diplomatiska åtgärder

Från 2014
Uppdaterad 13.10.2014 20:40.
Yle Nyheter: Finland kräver inte Ryssland på förklaring - Spela upp på Arenan

Finland ämnar inte be Ryssland om en förklaring på den ryska flottans beteende mot havsforskningsfartyget Aranda.

Finlands miljöcentral meddelade i lördags att ryska krigsfartyg hade stört Aranda då fartyget rörde sig öster om Gotland i augusti och september.

Enligt UM hade Aranda inte utsatts för fara. UM anser att det därför inte finns någon orsak att vidta diplomatiska åtgärder.

- Det finns inga juridiska frågor som behöver utredas, säger Vesa Häkkinen på UM.

Trafiksäkerhetsverket (Trafi) har utrett detaljerna kring incidenterna och konstaterar att det inte handlade om en farlig situation. Juha Korsi, chef på Trafi, konstaterar att man inte kan anse att sjöfarten har äventyrats.

Enligt Finlands miljöcentral hade en del av den finska besättningen och den svenska forskargruppen på Aranda upplevt situationen som hotande i september då en rysk helikopter och ett krigsfartyg närmat sig faryget.

Arandas kapten ansåg ändå inte att det handlade om en farlig situation, och anmälde därför inte incidenten.

UM:s chef för säkerhetspolitik och krishantering, Mikko Kinnunen, sade tidigare i dag att det i rapporten från augusti framgår att det ryska örlogsfartyget beordrade forskningsfartyget Aranda att byta kurs två gånger. Enligt honom verkar det här inte ha varit så dramatiskt. Det som skedde i september var däremot betydligt konstigare. Det var då den ryska flottans krigsfartyg och helikopter närmade sig hotfullt.

Läs också:
UM avvaktar med att kontakta Ryssland om Aranda
Ryska flottan hotfull mot Aranda

Diskussion om artikeln