Storm i ett whiskyglas
Tajmningen var perfekt. På lördag kväll, precis när många låg i startgroparna att ta sig en liten knäppare, gick Helsingin Sanomat ut med nyheten att Regionförvaltningsverket förbjudit två bloggare att använda ordet whisky i sina texter. Förbudet gällde enligt HS texter som handlar om öl- och whiskymässan Olutexpo. Reaktionen lät inte vänta på sig i de sociala medierna. Debattens vågor gick höga i whiskyglaset.
Stormen på Twitter bedarrade något när Jarmo Oresmaa på Regionförvaltningsverket (RFV) försökte förklara att förbudet av ordet whisky endast gällde i anslutning till marknadsföring av mässan. Oresmaa hade tidigare satt ner foten och sagt att mässan inte får heta Olut & Viskiexpo, med hänvisning till att man inte får göra reklam för starksprit. En rätt strikt tolkning av alkohollagen kan man kanske tycka. Men Regionförvaltningsverket tar bestämt avstånd från att bloggare skulle ha förlagts med munkavle eller att utskänkningstillståndet skulle ha varit i farozonen om bloggarna gör reklam för alkohol i sina inlägg. Tidningen Helsingin Sanomat hävdar å sin sida att de har tillgång till e-post som visar att RFV kräver att mässarrangören tar sig an bloggarna eftersom de gör sig skyldiga till olaglig reklam.
Först kränkt vinner
Ingenting får finländarna att bli mer kränkta än när de upplever att någon försöker blanda sig i deras dryckesvanor.
Ord står mot ord i fallet, och vem som har krävt och sagt vad är inte helt solklart. Med det intressantaste med denna #viskigate är ändå de reaktioner som har uppstått. Det var lätt att dras med i whiskyeuforin en lördag kväll, men i ärlighetens namn saknade reaktionen i de sociala medierna alla proportioner. Ingenting får finländarna att bli mer kränkta än när de upplever att någon försöker blanda sig i deras dryckesvanor. Spriten får upp gänget på barrikaderna!
Men denna kamp mot vad man kallar ”statens förmynderi” tar sig allt olustigare former. MTV rapporterade om hotfyllda e-postmeddelanden som fyllde övervakningsmyndigheten Valviras inbox på måndag morgon.
”Man borde föra er bakom bastun och skjuta er” kunde Valviras kommunikationschef Tarja Tamminen exempelvis läsa. Ett tydligt bevis på att reaktionerna är överdimensionerade. Att gläfsa vid Valviras dörr är för övrigt helt fel adress. Valvira är en övervakande myndighet. Det är riksdagen som fattar beslut om alkoholrestriktioner.
I bryggeriernas tjänst?
Föreningen EHYT (Ehkäisevä päihdetyö) frågade å sin sida vem som egentligen står bakom #viskigate. Är det hela en maskinerad kampanj? Enligt EHYT har debatten om alkoholreklam tagit ett märkligt spår den senaste tiden, och man efterlyser källkritik av både medier och beslutsfattare.
Frågan är om det inte finns ett uns av sanning i EHYT:s resonemang. När den nya alkohollagen träder ikraft vid årsskiftet blir reglerna för annonsering strängare. Reklam i sociala medier kommer då inte längre att vara tillåtet. All utomhusreklam förbjuds också. Det innebär exempelvis att ciderreklamen på busshållplatserna försvinner. Att reklamplattformar försvinner är givetvis något som bryggeribranschen inte gillar. Men bryggeribranschen har haft en låg profil i frågan. Det har inte heller funnits någon anledning att hetsa up sig. De har kunnat luta sig tillbaka och låta det kränkta finska folket göra jobbet i de sociala medierna.
Bloggen uppdaterad 14.10.2014 kl 16.15 med Bryggeriförbundets kommentar.