Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Närpes ansöker om tvåspråkighet

Uppdaterad 14.10.2014 10:05.
Närpes stad.
Bildtext Arkivbild.

På måndagen behandlade kommunfullmäktige stadsstyrelsens förslag huruvida Närpes ska anhålla om tvåspråkighet. Efter ett nedröstat förslag om bordläggning fortsatte behandlingen av ärendet där rösterna utföll 25-8. Två ledamöter tog inte ställning.

- Det blev betydligt större majoritet än jag hade föreställt mig, säger kommunfullmäktiges ordförande Mikaela Björklund (SFP).

Under diskussionen blev det uppenbart att ett tvåspråkigt Närpes väcker frågor.

- Det talades om behovet av folkomröstning. Det är ju en ganska dyr apparat som är besvärlig att omsätta så det skulle det nog inte bli tal om. Men vi kunde ha strävat efter att mera systematiskt ha informerat invånarna. Och där få man faktiskt fundera på ett eventuellt informationsglapp. Vi har försökt göra vårt bästa men vi kunde säkert ha gjort mera, säger Björklund.

Tvåspråkigt Närpes ger klirr i kassan

Rent praktiskt leder en tvåspråkig kommun inte till några synbara förändringar för Närpesborna.

- Det som skulle ändras är att de finskspråkiga kommuninvånarna erhåller samma rättigheter till service som de svenskspråkiga. Och det har vi redan försökt att uppnå, Vidare kommer fullmäktigeprotokollen att dyka upp på båda språken och vägskyltarna på de kommunalt ägda vägarna kommer att finnas på båda språken, säger Björklund.

Ett tvåspråkigt Närpes skulle gynna kommunen ekonomiskt.

- Räknat med dagens summor skulle den formella tvåspråkigheten betyda 2,1 miljoner mer i statsandelar varje år för Närpes. Det är mycket pengar och framförallt är det pengar som vi idag inte har, säger Björklund.

Läs också!
Styrelsen vill se ett tvåspråkigt Närpes
Besvär ska stoppa Närpes tvåspråkighet