Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Yrkesfiskarnas förbund: Laxkvoterna stryper yrkesfiskarnas möjligheter

Från 2014
Uppdaterad 14.10.2014 11:53.
Kim Jordas.
Bildtext De striktare fiskekvoterna drabbar yrkesfiskarna, säger Kim Jordas.

Finland fick i måndags igenom sitt krav på att kvoten på laxfiske ska sänkas i Östersjön, det här då EU:s lantbruksministrar beslöt om saken i Luxemburg. Kvoten för laxfiske sänks med tio procent medan kvoten för strömmingsfiske ökas med femton procent. Kim Jordas på Yrkesfiskarnas förbund är tudelad till förändringarna.

– Gällande strömming och vassbuk kommer kvoterna att stiga, och det är ju bra. När det gäller laxen ser det värre ut, där fortsätter man att strypa kustfisket, säger Kim Jordas som är verkställande direktör på Yrkesfiskarnas förbund. Kvoterna för laxfiske kommer nästa år att vara ungefär 4500 laxar färre än i år.

Kvoten för laxfiske sänks med 10 procent för Östersjön och Bottniska viken, medan strömmingskvoterna höjs i Skärgårdshavet och Bottniska viken.

Enligt Jordas har laxbeståndet i Östersjön, särkilt i norra Östersjön ökat under de senaste åren och han förstår inte varför kvoterna måste göras strängare igen.

– Senast i år såg vi en rekorduppstigning i Torne älv då 100 000 laxar steg upp i älven, berättar Jordas.

Fiskarvisa kvoter kan införas

Kim Jordas tycker att det är beklagligt att jord- och skogsbruksminister Petteri Orpo drivit frågan om att sänka kvoterna för laxfiske. De minskade kvoterna betyder också mindre inkomster för yrkesfiskarna.

– Man tappar igen en del av sin inkomst. Om det blir goda fångster också längs kusten betyder det samtidigt att det blir svårt att reglera fisket så att hela kusten får sin del av fångsten, säger Jordas.

Kim Jordas berättar att man för tillfället planerar så kallade fiskarvisa kvoter, vilket skulle garantera att fångsten skulle spridas jämnt över hela kusten. Enligt Jordas kommer det ändå att dröja innan systemet med fiskarvisa kvoter kan träda i kraft, han tror inte att det kommer att bli aktuellt ännu nästa säsong.

– Då skulle varje fiskare få en viss procentandel av kvoten. Procentandelen skulle basera sig på ett medeltal av fiskarens fångst under några år, säger Jordas.

Det här skulle leda till att fiskarna bättre kan planera sitt arbete och troligtvis även leda till att priset på fångsten skulle bli bättre.

WWF: Kvoterna är inte tillräckliga

Världsnaturfonden WWF anser däremot att fiskekvoterna inte sänkts tillräckligt. Att EU beslöt att sänka kvoterna för laxfiske i Östersjön och Bottniska viken är ett steg i rätt riktning, men ingen lösning enligt WWF.

– Det här kommer inte att lösa problemet med de svaga laxbestånden, säger Matti Ovaska som är naturskyddsexpert på WWF.

Enligt honom är ett av problemen att man fiskar både ur de starka och ur de svaga laxbestånden. Ett annat problem är tjuvfiske som är svårt att kontrollera och åtgärda.

Läs mera om fiskeripolitik:

Laxkvoten minskar - men mera strömming får fiskas

Orpo vill riva dammar för att rädda vandringsfiskar

Medborgarinitiativ ska rädda vandringsfiskarna

K-butikerna börjar sälja östersjölax

Rapport: OK äta kustlax