Hoppa till huvudinnehåll

Kulturhistoria

Hommage a Frida Kahlo

Från 2014
Uppdaterad 19.10.2014 10:28.
Camillas hommage till Frida Kahlo
Bildtext Camillas hommage till Frida Kahlo
Bild: YLE/Strömsö

Hommage kommer från franskan och är en hyllning, en akt av vördnad. Termen används ofta inom konsten när man hyllar en annan konstnär genom sitt verk. Inspirerad av den färgstarka och dramatiska Frida Kahlo gör Camilla en stor tavla i blandteknik

För att göra en tavla i blandteknik eller ett kollage behöver du en massa små beståndsdelar:

Camilla som Frida
Bildtext Camilla som Frida
Bild: YLE/Strömsö

- kartong eller skiva som bas
- färg
- penslar
- blyertspennor
- tuschpennor
- lim
- sax
- foton
- teckningar
- affischer och tidningar

Jag utgick från mitt favoritfoto av Frida, ett porträtt av fotografen Nickolas Murray, taget 1939. Det finns så många fantastiskt fina foton av henne, för att inte tala om alla hennes självporträtt.

Förutom att det skulle bli en bild av Frida plockade jag in mina egna favoriter från hennes liv och situationer runt henne, d v s hennes kärlek till djur, den mexikanska folkonsten med Mexican heart halsbandet och de mexikanska skallarna sugar sculls och det kända citatet Viva la vida som finns i en av hennes målningar. Det var de olika delarna och sen satte jag ihop dem.

Började med att skissa upp huuvd och kropp och placerade den rätt i bilden på den grundmålade skivan. Grovt skissade jag ungefär hur baneret skulle finnas plus storleken på skallarna.

Strömsö inslag: Camillas hyllning till Frida Kahlo - Spela upp på Arenan

Målade den gröna basen, det svart håret och klänningen. Då hann det torka medan jag klippte ut blommor som jag sedan limmade fast i hennes hår med hjälp av decoupage (funkar också med vanligt lim). Klippte ut mina tecknade fåglar och annat som skulle limmas fast.

Ritade sen tre mexikanska skallar under baneret. Ju fler skallar jag ritar desto roligare blir det, de är så fantastiskt detaljerade och man hittar bara på flera sätt att göra dem på. Riktigt roligt!

Sen fortsatte jag med att måla svart runt skallarna och limma fast blommor, småfåglar och gröna blad runt baneret och skallarna. Textade sen Viva la vida på baneret. De stora fåglarna limmades fast vid axlarna.

Jag suddade inte bort ett enda blyertsstreck, tycker att det ger en djupare friare känsla när man ser linjerna bredvid tuschstrecken. Ritade in tuschkonturer runt fåglar, skallar, blommor och hennes ögon, det kännspaka ögonbrynet och läpparna blev djupt röda och det sista jag gjorde var att måla den gula blusen plus smycket.

Mer om ämnet på Yle Arenan