Smarttelefonerna boven: Åtta av tio har ont i nacken

Ihopkrupna människor i bussar och tåg, unga och barn böjda över mobiltelefonerna vid varje lämplig stund - den verkligheten får Finlands Ryggförbund att slå larm. Åtta av tio smarttelefonanvändare har ont i händer, axlar eller nacke. Problemen börjar likna en ny folksjukdom, uppger förbundet.
Ryggproblemen uppmärksammas särskilt på den internationella ryggdagen den 16 oktober. De senaste siffrorna på hur många finländare som använder smarttelefon - 70 procent - får förbundet att komma med handfasta tips och förmaningar.
Miljoner finländare påverkas av den mobila kulturen, säger Taina Åkerlund-Pesonen från Borgånejdens ryggförening.
- Det gäller att ta pauser i arbetet, dricka tillräckligt så att musklerna får vätska och tänja på kroppen, säger hon. Se videoklipp nedanför!

Kroppens stressnivåer stiger
De flesta känner inte till hur kroppen reagerar på sms:andet och chattandet.
- Vi spänner oss, pulsen stiger och andningen blir ytlig då vi skickar sms eller chattar, uppger Ryggförbundet i ett pressmeddelande. Signalerna till hjärnan handlar om förhöjd stress i kroppen.
Nuförtiden är det så vanligt att ha känningar i nacken och ryggen att alla inte kopplar ihop symptomen med sms:ande eller datorspelande. Ryggförbundet uppmanar därför föräldrar att ge akt på barns och ungas mobilanvändning och deras kroppsställningar vid datorn.
15 kg extra belastning
Enligt ryggförbundet får nacken och nackkotorna en tilläggsvikt på 15 kilo om man böjer huvudet rejält vid smsande. Nackmusklerna tänjs mer än normalt och tvingas jobba hårt.
Framåtböjd nacke ökar tyngden
Dessutom är den framåtböjda hållningen onormal för nacken och därför belastas den mer än om man håller huvudet upprätt.
Yngre människors nacke tål en större belastning än vad de äldres gör, fastslår förbundet.
"Fysioterapeuterna kommer att ha jobb"

Den enda utbildningen för fysioterapeuter på svenska i Finland är förlagd till yrkeshögskolan Arcada i Helsingfors. Drygt 20 tas in till den populära utbildningen som lockar flera hundra sökande årligen. Se intervju med Göta Kukkonen här intill!
- Fysioterapeuternas arbetssituation är god, säger lektorn i fysioterapi Göta Kukkonen. De flesta får jobb. Hon bedömer att den stillasittande kulturen som fortfarande råder på flera håll i arbetslivet ger fysioterapeuterna fullt upp. Jobb finns, säger hon.

Ida-Marie Skogvik torde få sin examen i fysioterapi till jul och är otålig att komma vidare. Hon ser rygg- och nackproblemen öka i sin näromgivning. Studiekompisen Max Edin som studerar ekonomi för andra året har känningar i både nacken och ryggen efter långa dagar vid pekplattan och mobilen. Se intervjun med dem intill!
Max: Jag sover nästan med apparaterna
- Jag bor nästan med mobilen och pekdatorn, medger Max. Mot kvällen kan jag ha huvudvärk och då är det bara att åka ut för att cykla eller klättra och röra på sig.
Ida-Marie är bekymrad över att se allt yngre sitta böjda över mobilerna.
- Man kan se barn vänta på bussen och vips har de mobilen framme. Barn får tillgång till mobiltelefoner allt tidigare, funderar hon.
Håller ni ståmöten?
Många arbetsplatser väljer numera att hålla ståmöten i stället för att samlas sittande. Arcada hör till dem, berättar HR-chef Annika Stadius.
- Ståmöten har visat sig vara effektivare, säger hon.
Se mera om temat i kvällens TV-nytt klockan 19:30!
Forskare oroas av ökad mobilanvändning (videoklipp)
Folkhälsan skriver om ståmöten