Chili con carne
Chili con carne är bra vardagsmat. Här kommer rätten i en förfinad form. Ett enkelt långkok som ger mustiga smaker. Kryddningen kan man välja själv, det här receptet ger en ganska het gryta, vill man ha en mildare version är det bara att minska på mängden chili.
Chili con carne
Mängd: 4 personer
Tillagningstid: 140 min, varav förberedelser 20 min
Ingredienser
- 2 st gul lök
- 3 klyfta vitlök
- 500 gram (g) nötkött - framrygg, högrev
- 325 gram (g) malet kött
- 400 gram (g) krossade tomater - ekologiska
- 0.33 liter (l) öl - mellanmörk
- 225 milliliter (ml) kaffe
- 325 gram (g) tomatpuré
- 450 milliliter (ml) oxbuljong
- 3.5 tesked (tsk) chilipulver
- 1 matsked (msk) kummin
- 1 matsked (msk) kakao
- 1 tesked (tsk) oregano
- 1 tesked (tsk) cayennepeppar
- 1 tesked (tsk) koriander
- 1 tesked (tsk) salt
- 200 gram (g) kidneybönor
- 200 gram (g) svarta bönor
- 4 st röd chili
- 1 nypa oregano - färsk
- 1 nypa persilja
Instruktioner

Tärna nötköttet (framryggen), salta och peppra det. Bryn framryggen och det malda köttet noggrannt runt om.
Tillsätt lök, vitlök och torra kryddor. Fortsätt svetta i ett par minuter.
Tillsätt öl för att lossa kryddorna från pannan, tomater, puré, kaffe och buljong.
Låt sjuda i ugn på 150 C under lock i 3 timmar.

Avsluta med bönor och färskhackad (urkärnad och skivad) chili, oregano, kakao och persilja.
Servera med gräddfil och rostat bröd.
Kombinera chilin med mole med choklad så får du en bra helhet.