Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Maskinskivråd med Softengine

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Topi Latukka och Henri Oskár från Softengine
Bildtext Topi Latukka och Henri Oskár från Softengine
Bild: Yle / Amie Borgar

Halva Softengine besökte X3M för att snacka om sin debutskiva som ges ut på fredag (17.10). Kjell gjorde maskinskivråd med de förvirrade killarna. Ångtraktor, stavmixer eller attackhelikopter, vad fick flest poäng?

Softengine har varit med om mycket under det senaste året. De gästade X3M i januari och massor har hänt sedan dess. Finlands eget Snow Patrol vann UMK - Tävlingen för ny musik och representerade Finland i Eurovisionen i Köpenhamn. De fick ett skivkontrakt och nu är debutalbumet färdigt. Fansen blir hysteriska av de blyga charmörerna. Topi Latukka och Henri Oskár verkar också lite trötta på att snacka om ESC och vill hellre prata om den nya skivan.

Skivan We created the world innehåller elva låtar. Den äldsta av dem är What if I? och den har Henri skrivit när han var 13-14 år gammal. Många låtar härstammar från några år tillbaka men de flesta textraderna är nya.

Skit i principerna!

När man lyssnar på Softengines nya album så märker man att de verkligen inte gått över där var staketet är lägst. Hur bra kommer de överens när de gör låtar? Det skulle säkert vara lätt att nöja sig med första bästa lösningen.

- Vi vill alla göra något som är nytt och fräsht så det brukar inte bli strider och det finnns ingen som drar i bromsen. Det fanns faktiskt vissa låtar som inte fick komma med på skivan för att de inte kändes tillräckligt bra. Vi är väldigt nöjda med skivan, säger de.

Det viktigaste som bandet lärt sig under året är att man ska skita i sina dumma principer så att man kommer framåt.

- Om man till exempel är ett rockband och inte vågar göra något annat än rockmusik så tycker vi att det är en dum princip. Om man får lust att lägga till en EMD-explosion så ska man väl göra det.

Ärlig kritik från vänner

Har ni någon utanför bandet som brukar lyssna på ert material och ge ärlig kritik?

- Jag har två goda vänner som brukar få lyssna på nya låtar. En är musiker och den andra har inget med musik att göra. De brukar ge bra och ärlig kritik, berättar Topi.

- Min storebror brukar få lyssna och säga vad han tycker. Och han brukar oftast inte säga något bra så sen när han en gång gör det så vet man att sablar nu är det en bra låt, skrattar Henri.

Spelningar både utomlands och i hemstaden

Softengine har väldigt mycket inbokade spelningar och en av dem är Eurosonic-festivalen i Holland i januari. Det är en viktig spelning som måste gå bra. Största målet med Eurosonic är att knyta viktiga kontakter utomlands.

Här hemma blir det skivreleasespelning på Rytmikorjaamo i killarnas hemstad Seinäjoki (lö 18.10). Det är alltid spännande att spela för hemmapubliken och gästlistan brukar fyllas av namn på vänner och bekanta.

- Min mamma säger att vi borde lägga hela släkten på gästlistan, skrattar Topi. Men lite selektiv måste man ju vara, tillägger han.

Killarna verkar ha stora planer inför framtiden och de är väldigt hemlighetsfulla över någonting som de inte vill avslöja ännu. Så nu får vi vänta och se vad framtiden har att ge bandet.

Maskinkivråd

Medan vi väntar på att se vad framtiden har att ge så kan vi lyssna på maskinskivrådet som Kjell Simosas utsatte de förvirrade bandmedlemmarna för. Vad får flest poäng, ångtraktor, stavmixer eller attackhelikopter?

Mer om ämnet på Yle Arenan