Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

"Det är för pengar vi säljer enspråkigheten"

Uppdaterad 16.10.2014 08:28.
Programmet är inte längre tillgängligt

På måndagkväll beslöt fullmäktige i Närpes att staden ska ansöka om tvåspråkighet. Ett beslut som tagits emot med blandade känslor i staden. Advokat Henrik Becker säger att man säljer enspråkigheten för pengar.

Programmet är inte längre tillgängligt
Björklund försvarar beslutet
Björklund försvarar beslutet - Spela upp på Arenan

Det finns många orsaker till varför fullmäktige fattade beslutet och ett av de kanske starkaste argumenten är att Närpes annars skulle gå miste om statsandelar. En som starkt lobbat emot tvåspråkigheten är advokaten Henrik Becker.

- Jag har inget emot ett tvåspråkigt Närpes, men jag är för enspråkigheten främst för att det här är ett tvång att bli tvåspråkigt. Det är för pengar vi säljer enspråkigheten.

- På sätt och vis kan man se det så, men jag tycker inte man kan tala om ett tvång. Det är vårt eget beslut om vi vill försöka få in mera pengar och därmed ändra vår profil eller om vi vill kvarstå som enspråkigt och klara oss med mindre pengar eller höja skatterna, försvarar sig fullmäktigeordförande Mikaela Björklund.

Folk på stan också delade

Bland Närpesborna går också åsikterna isär. Många tycker att fullmäktige fattat fel beslut, medan vissa anser att tvåspråkigheten är en bra sak för staden.

- Jag tycker vi skulle ha kunnat vara enspråkiga ännu. Vi kommer ändå att bli tvåspråkigt någon gång så jag tycker de hade för bråttom att ta ställning till det här nu redan, säger studerande Staffan Svarvar.

- Det är ett beslut i helt rätt riktning och naturligtvis är det via statsmakten man har tvingat fram det här beslutet kanske lite snabbare men det här ser jag enbart som en konkurrensfördel för Närpes, konstaterar företagaren Raymond Wesander.

- Varför skulle inte de (finskspråkiga) få samma rättigheter som vi begär då vi kommer till finska orter, säger Benita Holm som jobbar som sekreterare vid rättshjälpsbyrån.

"Det kommer att bli besvär"

Att Närpes blir tvåspråkigt är ändå inte hugget i sten. Allt talar för att det här ännu kommer att bli en utdragen process.

- Det kommer att bli besvär, det vet jag. Som advokat vet jag att folk har kontaktat mig och vill ha hjälp med besvär, så det kommer inte att träda i kraft på en tid, säger Becker.

Trots det har man redan inom staden börjat förbereda sig för en tvåspråkig administration och många jobbar redan på två språk, även fullmäktigeordförande.

- Joskus sujuu, joskus ei, säger Björklund skrattande.