Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minimilönerna väcker debatt i USA

Från 2014
Programmet är inte längre tillgängligt
Yle Nyheter: Lönerna stampar på ställe i USA - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

En av de hetaste politiska frågorna i USA inför kongressvalet i november är minimilönerna. Trots att den amerikanska ekonomin varit robust de senaste åren så har lönerna stampat på ställe.

Vita Huset tog i våras initiativ för att höja minimilönen till 10 dollar och 10 cent per timme men förslaget strandade i senaten.

- Medan resten av landet jobbar för att höja lönerna, vägrar republikanerna i senaten att göra det. Det är inte rätt, sade president Barack Obama i ett tal i Milwaukee.

- Så här är det. Då man höjer minimilönen för amerikanska arbetare så spenderar de hela summan. Det i sin tur leder till att nya jobb och nya företag skapas, sade i sin tur vicepresident Joe Biden nyligen.

New York är knepigt för låginkomsttagare

Behovet att höja minimilönerna är störst i New York som är USA:s dyraste stad. Att få plus och minus att gå ihop på delstatens minimilön som är åtta dollar per timme är knepigt.

Molly Brown jobbar för minimilön i en sportaffär och hon klarar inte av att lösa ekvationen.

- Det är omöjligt att få det att gå ihop på minimilön. Jag jobbar nästan 40 timmar per vecka och min veckolön är 200 dollar per vecka efter skatter. Ibland till och med mindre än så, säger hon.

En stor majoritet av amerikanerna vill att minimilönerna höjs

Enligt en färsk opinionsundersökning stöder över 70 procent av amerikanerna en höjning av minimilönerna. Tanken stöds också av över 600 forskare.

- Tidigare var det fackföreningarna som drev upp lönerna. Fackföreningarna skapade medelklassen, såsom vi känner den, på 1960 och 1970-talet. Vi kanske behöver lagstadgade minimilöner så att de som inte är fackföreningsmedlemmar kan jobba upp sig och bli en del av medelklassen, säger Owen Levin Waldman som är professor i nationalekonomi.

Republikanerna spjärnar emot

Trots den breda folkopinionen för höjda minimilöner så har republikanerna lyckats sätta stopp för alla initiativ att höja minimilönerna. De konservativa är framför allt tveksamma till att höja lönerna inom snabbmatsbranschen som enligt dem endast skall fungera som en inkörsport till arbetslivet.

- Låt oss var realistiska. Nuförtiden jobbar till och med pensionärer i snabbmatsrestauranger. De måste göra det för att få det att gå ihop. Folk som blivit uppsagda kanske inte hittar andra jobb. Vad borde de göra? Jag tycker att det är de jobbar än att de tigger eller utför brott. Republikanerna måste tänka om, säger Damarys Butler som till vardags hjälper företag som drivs av invandrare.

Vissa amerikanska städer och delstater har självmant beslutat att höja minimilönen. Längst har man gått i Seattle där man godkänt ett förslag om att minimilönen skall vara 15 dollar per timme år 2017.

Diskussion om artikeln