Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Hon skriver en Själömässa

Från 2014
Uppdaterad 07.11.2014 09:54.
Lolan Björkman
Bildtext Lolan Björkman
Bild: yle/Maud Stolpe

De som saknar röster behöver någon som talar för dem. Det är författaren Lolan Björkmans tanke bakom det att hon nu skriver en Själömässa.

Författaren Lolan Björkman bor sedan några år tillbaka i Pargas och just nu håller hon på och skriver en Själömässa, som hon har drömt om att göra i många år.

För några år sedan skrev hon mässan Mörkrets ljus. Själamässa för den lidande och kämpande människan. Den här mässan var skriven till minne av de intagna på Hospitalet i Cronoby åren 1631 - 1848. Den här mässan uppfördes då en replik på den gamla kyrkan på hospitalområdet invigdes 2007.

På motsvarande sätt vill Lolan Björkman uppmärksamma alla de nådehjon, spätelske- och mentalpatienter, som under årens lopp örvisades till Själö.

Musiken till mässan skrivs, som till den förra, av Lolans goda vän Eva-Lott Wikman. Några av texterna och musiken från Mörkrets ljus kommer att finnas med också i Själömässan. Förhoppningsvis kommer Själömässan att uppföras i Nagu i sommar, antagligen då i Nagu kyrka i och med att kykan på Själö är mer svårtillgänglig för en större allmänhet.

Lolan Björkman berättar att hon redan nu har fått väldigt god respons på den mässa hon håller på att skriva. Då den förra mässan uppfördes blev hon och kompositören utsedda till årets kronobybor.