Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Alexander Stubb: Anders Borg har Finland kärt

Från 2014
Uppdaterad 15.10.2014 15:59.
Stubb intervjuas om Anders Borg
Bild: Yle

Sveriges förre finansminister, moderaten Anders Borg, erbjöd sig själv som analytiker av Finlands prekära ekonomiska läge. Statsminister Alexander Stubb (Saml) säger att det bara tog honom ett par sekunder att nappa på erbjudandet.

Alexander Stubb har nu närmare förklarat hur det kommer sig att Borg ska författa en ekonomisk rapport över Finland.

- Finland är honom mycket kärt. Borg sade att om hans tjänster behövs, eller om han kan delta i den finska ekonomiska debatten, så gör han det mycket gärna. Då tänkte jag, det där tar jag genast fasta på. Jag sände ett sms, jag ringde och vi diskuterade ett samarbete, säger Stubb.

Stubb har svårt att förstå den uppståndelse som Borg har väckt. Han tycker att alla förslag som kan förbättra Finlands ekonomi är positiva.

- Om Sveriges före detta finansminister, politikern och ekonomen Anders Borg som är ansedd och belönad, som har fått Sverige och Sveriges ekonomi på räls, nu erbjuder sin expertis för att skriva sin rapport om Finlands ekonomi vore det ansvarslöst om jag tackar nej, säger Stubb.

Anders Borg har ingen akademisk examen

Vad Borgs rapport kan innehålla ger Stubb bara små vinkar om. Statsministern hänvisar till de arbetsmarknadsreformer som till exempel Tyskland och också Danmark har gjort.

- Men vi kan inte använda bara den tyska, svenska och danska modellen. Vi måste fundera på den finska modellen, och se hurdana förslag Anders Borg kommer med.

Det var efter det svenska valet i september som Borg tog kontakt. Borg har nu lämnat dagspolitiken, och försöker alltså inte bli ny ordförande för Moderaterna.

Stubb har doktorerat men Borg har ingen akademisk examen. Han har skrivit ett par debattböcker, titlarna är Förmynderiets teori, en kritik av public service-ideologin och Generell välfärdspolitik, bara magiska ord?

Men Borg har också skrivit om finanspolitik och har innehaft chefsposter i den svenska bankvärlden. År 2011 var han den bästa finansministern i EU, enligt Financial Times.

Läs också:
Anne Suominen: Fördjupa innehållet, Stubb!"

Diskussion om artikeln