Anne Suominen: Fördjupa innehållet, Stubb!
Statsminister Alexander Stubb har talat. Igen. Men budskapet är redan alltför bekant. Stubbs linje, att säga något även om det inte finns något nytt att säga, börjar likna valkampanj. Han bygger en bild av att någonting händer hela tiden fastän säcken är tom.
Nu har Stubb hållit möte med expertorganet Ekonomiska rådet. Inbjudna gäster var ordförandena för oppositionspartierna. Krismedvetenheten ska höjas på statsministerns försorg. De välbekanta stubbska punkterna vid pressträffen efteråt handlade den här gången om målen på kort, medellång och lång sikt.
Först ska fattade beslut om bland annat vård- och pensionsreformen föras i hamn, sedan ska alla fundera på program för att få Finland på fötter igen och därefter, efter valet i april, gäller det att fatta ”fiffiga beslut”.
Samstämmigheten om att Finland inte mår bra lär föga överraskande ha varit stor på mötet. Det finns, enligt Stubb, också en gemensam vilja att ta itu med problemen även om instrumenten och ideologierna skiljer. Men centerordföranden Juha Sipilä skjuter ner mötet. Det var till ingen nytta.
Mer innehåll - mindre teater, får man be?
Allt är alltså som förr. Kunde man så småningom få be om lite mera innehåll istället för teater?
Tidigare svenska finansministern Anders Borg får mer än gärna skriva en rapport om vår ekonomiska sits. Men kan inte statsministern beställa in fler rapporter från Sverige? Varför inte fråga Markus Jäntti, som kanske kunde ge andra infallsvinklar? Han är sedan länge professor i ekonomi vid institutet för social forskning vid universitetet i Stockholm och välbevandrad i de svenska lösningsmodellerna.
Det börjar nämligen räcka med tomma presskonferenser om vad allt som ska föras i hamn, om "samförstånd" och behovet av ”fiffiga beslut” i framtiden. Så småningom behövs fakta som breddar och nyanserar vår krismedvetenhet, ger konsekvensbedömningar, åsikter som bryts, ett innehåll i debatten.
Vi måste få ordentliga redskap för att själva ta ställning till om det faktiskt är Stubbs ”slit, svett och tårar” som väntar oss efter valet och hur eländet i så fall ser ut eller om det finns andra alternativ.