Tyska lokförare kämpar för sin rätt att strejka
Från och med onsdag klockan 14 står det mesta stilla på de tyska järnvägarna. Det tyska lokförarfacket fortsätter sina strejker och sätter så ytterligare fart på diskussionen om rätten att strejka. I Tyskland ser många lokförarnas och piloternas strejkande som rena rama utpressningen.
De är rätt små, men de har mycket makt. Lokförarnas fackförbund GDL, piloternas förbund Cockpit och läkarnas Marburger Bund har under de senaste åren ofta tagit till strejkkortet. Ibland har det räckt med hot om strejk, men ofta särskilt gällande piloterna och lokförarna, har det också kommit till strejk.
När lokförarfacket GDL går i strejk står tågen i hela Tyskland stilla. Die Bahn, statsjärnvägarna, transporterar dagligen över sex miljoner passagerare. Lokförarna vill ha fem procent mer i lön och två timmar kortare arbetstid per vecka. Under sensommaren ordnade man enstaka punktstrejker, men sedan förra veckan har man gått in för mer omfattande aktioner.
Strejk lagom till eftermiddagsrusningen
I förra veckan strejkade lokförarna under sen kväll och natt, den här gången börjar den fjorton timmar långa strejken strax före eftermiddagsrusningen. De drabbade tågresenärerna har redan tidigare haft rätt lite sympati för de strejkande lokförarna och dagens strejk lär inte göra lokförarna mer omtyckta.
Kraven på mer lön och mindre arbete är ändå bara en del av den pågående arbetsmarknadskonflikten. Till största del handlar konflikten nämligen om vilket fackförbund som ska representera de järnvägsanställda. Ska det vara lokförarnas GDL, med cirka 30 000 medlemmar, eller det betydligt större EVG med över 200 000 medlemmar?
I den här kampen vill GDL stärka sin position och ta över en del av EVG:s medlemmar. GDL:s krav bottnar i rädslan för det lagförslag som den tyska regeringen och arbetsminister Andrea Nahles som bäst arbetar på.
Mindre splittring
Den tyska regeringen vill ha mindre splittring och mer heltäckande avtal på den tyska arbetsmarknaden. I samband med koalitionsförhandlingarna i fjol höstas kom regeringen, arbetsgivarna och fackcentralen DGB överens om att se till att kommande avtal blir mer enhetliga.
Kristdemokraterna och arbetsgivarna lyckades locka med socialdemokraterna och facket i överenskommelsen genom att i gengäld gå med på att införa en heltäckande minimilön. Minimilönen har redan klubbats igenom och nu är det den andra delen av överenskommelsen som ska genomföras.
Förbundskansler Angela Merkel har redan länge velat ha mer heltäckande avtal på den tyska arbetsmarknaden. Om det nya lagförslaget kommer att gå i genom är ändå mer än osäkert. Som det nu är tänkt skulle lagförslaget begränsa enskilda fackförbunds möjligheter att strejka.
Den största bestämmer reglerna
Det är nämligen meningen att det alltid är branschens största förbund som ska förhandla fram avtalen. Det betyder till exempel i fallet järnvägsanställda och statsjärnvägarna att den rollen kommer att falla på EVG och inte på lokförarnas GDL. När man väl har förhandlat fram ett avtal, gäller samma avtal också automatiskt för de mindre fackförbunden.
Lokförarna ser därför att deras rätt att förhandla om sina villkor och följaktligen rätten att strejka allvarligt kommer att begränsas.
– Vi kan inte ha små fackförbund, som för att driva sina egna intressen lamslår hela landet, sade arbetsminister Andrea Nahles i ett tal i den tyska förbundsdagen i början av september. Hennes ord riktades framför allt till de strejkande piloterna vid Lufthansa och lokförarna vid die Bahn.
Lokförarna har i alla fall meddelat att man kommer att fortsätta sina strejker och i sista hand, om lagen går i genom, be den tyska författningsdomstolen pröva om strejkrätten fortfarande gäller alla. Piloterna vid Lufthansas dotterbolag Germanwings kommer å sin sida att gå i strejk i morgon.