Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Snart kan också 39-åringar bostadsspara med BSP

Från 2014
Victor Penttinen som bostadssparar håller upp dörren till sin hyresbostad.
Bildtext 25-åriga Victor Penttinen bor tills vidare på hyra i Alphyddan i Helsingfors men bostadssparar sedan ett år tillbaka.
Bild: Yle/Daniel Donner

Regeringen håller på att förändra villkoren för så kallade bostadssparkonton, BSP. Nu ska både lånetaket och den övre åldersgränsen höjas.

När man tidigare fick vara högst 30 för att ingå ett BSP-avtal med sin bank är den nya åldersgränsen 39. Systemet med bostadssparkonton ska hjälpa människor att ha råd med sin första bostad.

- Nu är det så att många unga studerar länge och allt fler studerar och arbetar tillfälligt utomlands. Därför är man nuförtiden äldre när man är i en sådan ålder att man har möjlighet eller vill köpa en egen bostad, säger biträdande direktör Sakari Lehtiö vid Statskontoret.

I praktiken räcker det att man sluter BSP-avtalet med banken och inleder sparandet innan man fyller 40. Själva bostadssparandet kan sedan pågå också efter att man fyllt 40.

Riskfritt och förmånligt sparande

  • BSP-systemet (den officiella termen är bostadssparpremielån) är menat för unga som sparar pengar för att skaffa sin första bostad.
  • I dag kan sparandet inledas i en ålder på 18-30 år men efter den kommande ändringen är åldern 18-39.
  • Den som planerar ett bostadsköp ska först ingå ett BSP-sparavtal med banken och öppna ett BSP-sparkonto.
  • Som egen sparandel ska man spara 10 procent av bostadens pris på kontot.
  • Den skattefria räntan på besparingarna är 3-5 procent, beroende på banken.
  • Resten av köpesumman kan bekostas med ett särskilt BSP-lån från banken. Maximisumman för lånet är i dag 145 000 euro i Helsingfors, 125 000 i övriga huvudstadsregionen och 100 000 i resten av landet.
  • Lånetaket kommer att höjas för Helsingfors och de övriga tre kommunerna i regionen.

Den andra förändringen gäller enbart huvudstadsregionen, det vill säga Helsingfors, Esbo, Vanda och Grankulla. Regionen har redan tidigare högre summor för maximibeloppet, eller lånetaket, för lån via BSP-systemet, men nu ska summan höjas "med några tiotals tusen euro".

Orsaken är att priset på bostäder har stigit snabbare kring huvudstaden än i övriga landet. Det innebär att det förmånliga BSP-lån systemet ger möjlighet till sällan räcker till för att helt finansiera bostadsköpet tillsammans med det man sparat in.

Med höjningen av den maximala lånesumman vill regeringen höja beloppets reella värde till samma nivå som 2009.

Bostadsspararen välkomnar förändringarna

Bostadssparkonton har åter blivit populära de senaste åren och i år har närmare 3 000 nya konton öppnats. Sammanlagt finns det nu nästan 20 000 giltiga BSP-lån i landet. Antalet var större under recessionen på 1990-talet, sjönk under de goda ekonomiska åren på 2000-talet för att sedan växa igen.

25-åriga Victor Penttinen som studerar redovisning vid Hanken i Helsingfors öppnade ett BSP-konto ett år sedan.

- Jag hade pengar över från sommarjobbet, och så tänkte jag att det här är ett fiffigt sätt att förvara dem på.

Varför valde du just det här sättet att spara?

- Det är ju relativt riskfritt, det är en sak. Och så är räntan i nuläget helt bra, eller jättebra ska man säga, jämfört med andra riskfria konton, säger Penttinen, som just nu bor på hyra i Alphyddan i Helsingfors.

Att köpa bostad är inte i sikte förrän han har studerat färdigt och hittat ett stadigt jobb.

Det Penttinen kritiserar i det nuvarande systemet är just de två saker regeringen nu tänker åtgärda: åldersgränsen och lånetaket. Han tror alltså att det finns en beställning för förändringarna.

- De låter helt vettiga, åldersgränsen för när man kan börja med sparandet är ju nu trettio och det är kanske fiffigt att höja den.

Varför är det fiffigt?

- Alla hinner kanske inte börja spara innan de fyller trettio, så det är ju lite som åldersdiskriminering i så fall.

Statsrådet väntas godkänna förändringarna torsdagen den 23.10. Höjningen av lånetaket kan träda i kraft redan den första november medan höjningen av åldersgränsen kräver en lagändring, som måste behandlas i riksdagen.

Diskussion om artikeln