Hoppa till huvudinnehåll

Lucia

Luciakandidaterna är utsedda

Från 2014
Uppdaterad 09.06.2015 13:13.
En av lucias symboler är ljuskronan hon bär på huvudet.
Bild: Yle/Cecilia Wikman

Stearinljusen brinner och från datorns högtalare ljuder en hemmainspelning av Stilla natt. Julsäsongen inleds extra tidigt på Folkhälsans kontor där årets luciajury har samlats.

Så gott som alla de nominerade skriver att de älskar musik och värnar om sina familjer. De flesta medger att det är en barndomsdröm att få vara Finlands lucia. Det är ingen lätt uppgift att hitta de tio bästa bland dem som vill bli Finlands lucia 2014.

Martina Harms-Aalto från Hufvudstadsbladet, Christer Holmlund från Finlands svenska lärarförbund och Svenska Yles Eva Frantz läser presentationerna, lyssnar på sångprov och diskuterar intensivt. Fotografierna på de potentiella kandidaterna förblir uppochnedvända, de skriftliga presentationerna och sångproven är viktigare.

Luciajuryn sammanträdde i Helsingfors.
Bildtext Luciajuryn sammanträdde i Helsingfors på onsdagen.

- Vi ser på lite olika saker, berättar Eva Frantz. Christer är noga med att flickorna skall visa förståelse för att luciauppdraget är krävande. Martina Harms-Aalto som själv är aktiv sångare är nitisk med sångproven. Jag för min del letar efter en viss sorts gnista bland kandidaterna och fastnar speciellt när någon utrycker ett engagemang för till exempel miljö eller hälsa.

Uppdraget som Finland lucia går ut på väldigt mycket mera än att skrida ner för Domkyrkans trappor den 13 december. Den unga kvinna som utses får räkna med arbeta hårt i en månad utan lön. Hon ska orka åka land och rike runt och uppträda på olika tillställningar och äldreboenden. Juryn värdesätter sociala förmågor. Lucia ska vara stresstålig och ha skinn på näsan.

Till sist är ändå jurymedlemmarna överens.

- Jag tycker att vi valde tio riktiga superkandidater, säger Eva Frantz.

Luciakandidaterna 2014:

Amanda Stenius, Helsingfors
Majken Stenberg, Helsingfors
Frida Hasselblatt, Esbo
Vanessa Eriksson, Jomala
Moa Nyström, Korpo
Olivia Andersson, Solf
Katariina Karjala, Björneborg
Anna Nylund, Purmo
Sara Lindholm, Esbo
Emilia Nygård, Sjundeå

Luciakandidaterna presenteras närmare på De tios dag som ordnas i Helsingfors onsdagen den 22 oktober. Vi rapporterar direkt från De tios dag här på Svenska.yle.fi.

Så här såg det ut på De tios dag 1962:

Reportage med Luciakandidater - De tios dag - Spela upp på Arenan