Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Lillans sällsamma liv

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 13:15.
Yle Nyheter: Lillans sällsamma liv - Spela upp på Arenan

Den nya boken om Elisabeth Rehn ger en mångsidig och omfattande bild av Rehns liv från barndomen till i dag. Boken ”Lillan - Elisabeth Rehns sällsamma liv” ger en insyn i familjen Rehns liv, från lyckliga barndomsminnen och ungdomsförälskelse till svåra perioder på det personliga planet.

Rehn berättar öppet om problemen i äktenskapet, om makens konkurs och om att se sin närmaste så småningom tyna bort.

Ingen skvallerbok

Men det är inte en skvallerbok utan snarare en politisk historik om Elisabeth Rehns långa resa från kommunalpolitiker i Grankulla till att nästan bli vald till Finlands president och senare en av de närmaste medarbetarna till FN:s generalsekreterare. En resa som kantats av motgångar, konflikter och ständig kamp mot det som Rehn betecknar som det härskande gubbväldet.

Johanna Vesikallio
Bildtext Johanna Vesikallio
Bild: Jorma Marstio Otava

Boken är skriven av Johanna Vesikallio, politisk journalist vid FNB. Den har översatts till svenska av Geo Stenius. Boken utkommer på två språk samtidigt.

Vesikallio har intervjuat ett 40-tal personer i boken. Många av dem har ännu i dag en kritisk inställning till Elisabeth Rehn. I bokens förord säger Rehn följande:

”Jag krävde att man skulle intervjua i synnerhet dem som jag visste att riktade den allra hårdaste kritiken mot mig, och som på inget sätt har visat mig någon uppskattning. Boken kom på det sättet att ge mig information om vad man egentligen har tyckt om mig, vad jag har lyckats med och var jag skändligen har misslyckats.”

Barndomen i Mäntsälä, och ungdomen i Grankulla

Elisabeth Rehn föddes i Helsingfors 1935. Hon växte upp i Mäntsälä där hennes far Anders Carlberg var kommunalläkare. Hon har två äldre systrar och har därmed kallats för Lillan ända sedan födseln. Hon beskriver i boken sin barndom i Mäntsälä som en underbar och trygg tid.

Ami Kolster
Bildtext Ami Kolster
Bild: Yle/Daniel Olin

Vad kunde jag inte ha blivit!

Som tioåring började hon i Grankulla Samskola och bodde i likhet med sina systrar på internat. I boken minns vännen Amie Kolster skoltiden.

”Lillan var den klart fiffigaste av flickorna, en tians flicka, och alla tyckte om henne, både flickor och pojkar”

Under en sportlovsresa till Vuokatti vårvintern 1950 mötte den då 15-åriga Elisabeth sin blivande man Ove Rehn. Amie Kolster säger i boken att Ove hade en hel del konkurrenter, men han drog det längsta strået.

Miss Universum Armi Kuusela återvänder från tävlingsresan till USA 1.8.1952.
Bildtext Armi Kuusela
Bild: Kalle Kultala

Också Elisabeths systrar hade konstaterat att lillasyster såg förtjusande ut med sitt blonda hår och blåa ögon. Systrarna hade samma år följt med Armi Kuuselas framgångar som Miss Universum och noterat att Armis systrar fått åka med på resorna runt om i världen. De anmälde henne därför till ”Suomen Neito"-tävlingen. Så här beskriver Elisabeth händelsen:

”Jag åkte upp till översta våningen på Palace med en pipo (mössa) på huvudet och iförd en hemsk kappa. De sade att jag gick direkt till finalen, som skulle äga rum alldeles snart. Jag lovade svara senast nästa morgon. På kvällen pratade jag så med Ove om saken, och han var nog allt annat än förtjust över tanken. Inte heller föreståndaren för elevhemmet hurrade, men tryckte inte heller på. Till mina systrars sorg meddelade jag så att jag inte deltar. Det året vann förresten Teija Sopanen. Vad kunde inte jag ha blivit!”

En ung mamma

Barnen bara kom

Elisabeth Rehn fick sitt första barn som 20-åring. Innan hon fyllt 30 var hon fyrabarnsmor.

Äiti ja lapset Kirkkonummen Hilassa vuonna 1963. Elisabeth Rehnin yksityisarkisto.
Bild: Elisabeth Rehnin yksityisarkisto.Kirjasst Lillan (Otava)

"Vi hoppades alltid att vi skulle få många barn, men inte var våra planer ändå så storslagna som resultatet blev. Barnen bara kom."

Samtidigt som Elisabeth låg på Barnmorskeinstitutet med sin nyfödda ägde 1956 års presidentval rum. Urho Kaleva Kekkonen valdes till president. Rehn berättar att hon då som nybliven mamma stödde K. A. Fagerholm. Om hon hade haft åldern inne skulle hon då - den enda gången i sitt liv - ha röstat på en socialist. Så här skriver Vesikallio:

"När resultatet var klart gick sköterskorna på Barnmorskeinstitutet runt och sjöng en psalm till den nyvalde presidentens ära. Den nyblivna modern, fru Rehn, grät emellertid av besvikelse över resultatet."

Vid sidan av att sköta sin fyra barn blev hon den första i Finland som började sälja Tupperware-hushållskärl.

"Jag förtjänade nog bra, det blev en framgång och jag fick en hygglig årsinkomst. I synnerhet när jag själv visade upp produkterna gick affärerna bra."

Kvinnan från höger

Edward Andersson var tio gånger fiffigare än jag

Vid 43 års ålder, efter en karriär som företagare och fyrabarnsmor, ställde Rehn upp i riksdagsvalet 1979. Hon blev invald med 19 rösters marginal till partiledningens favorit, juridikprofessorn Edward Andersson.

"Edward Andersson var tio gånger fiffigare än jag, men med sina klokheter uttryckte han sig som en jurist. Jag kom med mindre klokheter, men jag talade väljarnas språk".

Men tiden i riksdagen blev allt annat än lätt. Männen inom SFP hade inga höga tankar om Rehn. Christoffer Taxell var SFP.s partiordförande 1985-1990. Han säger i boken att en orsak kan vara att Elisabeth kom in i politiken utifrån, inte via ungdomsorganisationen Svensk Ungdom. Så här sade Taxell:

Christoffer Taxell
Bildtext Christoffer Taxell
Bild: Yle

"Hon har säkert tyckt att hon inte får tillrackligt med uppskattning. Det är alldeles för enkelt att säga att det berodde på att man tyckte hon var en dum blondin. En orsak var att hon kom utifrån och det tar sin tid att lära sig de oskrivna reglerna."

Första kvinnliga försvarsministern

I slutet av sin andra period som riksdagsledamot blev hon världens första kvinnliga försvarsminister. Beslutet att välja Rehn till försvarsminister kritiserades både inom SFP och de övriga partierna. Beslutet togs av den nyvalde partiordföranden Ole Norrback. Han hade besegrat Rehn i ordförandekampen. Norrback vill ena partiet och belönade henne för valframgångarna. Så här säger Rehn i boken:

Jag skulle inte hinna ställa till med någon katastrof.

"Pojkarna hade räknat ut att ingenting farligt kommer att hända i världen under den perioden, allt var ju så lugnt. Jag skulle inte hinna ställa till med någon katastrof. Det var helt planerat."

Kritiken mot den nya försvarsministern lindrades när den högt uppskattade generalen av infanteriet och riddaren av Mannerheimkorset Adolf Ehrnrooth kort bet av diskussionen med att säga:

"Låt flickan visa vad hon duger till, och sen dömer vi henne."

Ole Norrback
Bildtext Ole Norrback
Bild: YLE / Evert Rönnqvist

Fick till slut fortsätta som minister

Efter riksdagsvalet 1991 ville man åsidosätta Elisabeth Rehn som minister. Än en gång var det inom SFP som det största motståndet mot henne fanns.

”Men det var i varje fall alltför grovt. Jag hade erfarenhet, man hade lärt sig uppskatta mitt arbete som försvarsminister, jag fick nästan 17 000 röster, femte mest i hela landet och så skulle man förbigå mig. Det lyckades de inte med. Med dem menar jag SFP:s ledning. SFP-maffian. Det är alltså det här starka mansgänget som har styrt SFP i årtionden. De ville ha Thors, eftersom hon inte är lika besvärlig som jag.”

SFP:s och Elisabeth Rehns besvärliga relation blev i varje fall inte bättre under hennes tid som minister. Såhär säger den dåvarande SFP-ordföranden Ole Norrback i boken:

"Vi satt fyra år tillsammans i regeringen och under den tiden ringde hon mig inte en enda gång. Inte i någon fråga, inte en enda gång. Det var alltid jag som tog kontakt och höll henne ajour. Jag skulle inte annars våga säga detta, men jag följde med
det hela tiden. Hon hade ett enda stort projekt – Elisabeth Rehn."

Norrback fortsätter ändå med att säga att Rehn inte är den enda politiker som är sådan. Alexander Stubb är nog värre, enligt Norrback.

Bild: Yle

Men Elisabeth Rehn blev under sin tid som försvarsminister oerhört populär och också känd internationellt. Rehns familj säger i boken att tiden som försvarsminister kanske varit den bästa i Elisabeths liv. Hon var mycket uppskattad som försvarsminister och var som fisken i vattnet tillsammans med generalerna. Offentligheten älskade henne och hon älskade den.

Nästan president

Elisabeth Rehn fick 46,1 procent av rösterna i presidentvalets andra omgång år 1994. Återigen berättar Elisabeth Rehn att man inom SFP åtminstone till en början såg kritiskt på hennes kandidatur.

Ingen trodde att det skulle bli något av det hela

"Partiets inställning var sval. Ingen trodde att det skulle bli något av det hela. Man sade genomgående att om hon nu så förskräckligt gärna vill bli kandidat, så kan vi ju låta henne bli det, men en katastrof kommer det att bli. Om hon får en procent av rösterna är det bra. Jag gick därför egentligen med i det hela av något slags nyfikenhet."

Partiledningen bekymrade sig över att kampanjen skulle gå dåligt och bli dyr. Till exempel riksdagsman Henrik Lax offentligt motsatte sig kampanjen offentligt.

"Det intressanta var att särskilt SFP:s höger, vars ordförande jag själv hade varit, aktivt motsatte sig min kandidatur. Många år senare konstaterade Carl Bildt ganska road att när några från högern var i Stockholm, lade de ner stor energi på att sabla ner min kandidatur"

Elisabeth Rehn gav tillbaka för gammal ost i presidentvalet 2006. Rehn stödde offentligt Sauli Niinistö, inte SFP:s kandidat Henrik Lax.

Tuttu juttu

Efteråt har det sagts att presidentvalet avgjordes i programmet Tuttu juttu eftersom programmet hade ett stort inflytande på finländarnas bild av kandidatparen.

President Martti Ahtisaari anser inte att TV-programmet skulle ha avgjort kampanjen.

Elisabeth möter: Martti Ahtisaari
Bildtext Martti Ahtisaari
Bild: Cityportal

"Jag anser att det nog är frågan om ett ganska ytligt tänkesatt. Jag tror att kampanjen för Elisabeths del hade blivit ganska mycket hårdare. Att hon klarade sig så bra som hon klarade sig tyder på att vi i Finland höll på att närma oss ett läge där man kunde tänka sig en kvinna som president."

I boken berättar Rehns barn att hon nog var väldigt besviken över att inte bli vald till landets president, men att hon inte visade det utåt. Själv säger Rehn så här:

Jag skulle inte ha trivts i en gyllene bur.

"Jag skulle inte på något sätt ha trivts i en gyllene bur. Nu var jag fri. Ove var besviken. Verandan på Gullranda hade varit en så fin plats att hålla kräftskivor på!"

Efter presidentvalet tog Elisabeth Rehns internationella karriär fart. Först som Europaparlamentariker och efter det med olika betydande uppdrag inom FN.

Rehn ställde även upp i presidentvalet 2000. En kampanj där mycket gick fel. I boken frågar sig många varför hon ställde upp en andra gång. Den gemensamma åsikten är att hon såg det som sin plikt i och med att SFP inte hade någon annan kandidat. Rehn blev fjärde i första valomgången med 7,9 procent av rösterna.

En ny karriär utomlands

Bild: EPA/FAROOQ KHAN

Boken återger ganska ingående Rehns uppdrag i forna Jugoslavien men också på andra håll i världen. Ett av Rehns barn förundrar sig i boken om att mamma nog hade tid för de små afrikanska barnen men inte för de egna barnbarnen. Johanna Vesikallio skriver:

"Det är också hemma som Elisabeth har mött den allra skarpaste kritiken. Hemma är det den Lillan man känner och vill känna, inte den stjärna som familjen delar med övriga världen. "

Uppdragen inom FN bara fortsätter

Tidigare i veckan blev det klart att Rehn valts som enda nordiska representant med i FN:s rådgivande grupper som har fått till uppgift att utreda frågor som hänför sig till temat kvinnor, fred och säkerhet.

Till Yle Nyheter säger Rehn med glimten i ögat att ryggen värker, knäet måste opereras men att knoppen är ganska så klar. I slutet av denna månad åker hon till New York.

Att dra sig tillbaka och njuta av pensionärslivet i huset i Kyrkslätt verkar inte finnas i den snart 80-åriga Elisabeth Rehns planer.

Om Elisabeth Rehn i Arkivet:

Jag, Elisabeth Rehn - Spela upp på Arenan

Diskussion om artikeln