Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Fem datorfel som finska folket minns

Från 2014
Uppdaterad 17.05.2016 15:16.
Dam ser ängslig ut vid dator
Bild: YLE Kuvapalvelu / Mari Männistö

Tåg som står stilla, skatteåterbäringar som uteblir och rösträkning som går åt skogen. Vi listar fem berömda datorfel som fick finländarna att tappa tron på datorerna, åtminstone för en stund.

1. Kommunalvalet 1968

Yles resultattjänst har vid riksdagsvalet 1966 med stor framgång använt datorer för prognoser. Vid kommunalvalet 1968 ska datorerna användas i ännu större utsträckning och i vissa valdistrikt även vid rösträkningen. Yle har fått splitternya datorer av märket General Electric och allting verkar lovande. Men i Helsingfors - där rösträkningen är mest datoriserad - fungerar ingenting. Resultaten stansas in på hålkort redan i vallokalerna och hålkorten transporteras sedan med taxi till rösträkningscentralen där de stoppas in i en stor dator. Men enligt tidningen Uusi Suomi går det inte att tag på taxibilar vilket försenar rösträkningen. Dessutom stämmer inte prognoserna som presenteras i den direktsända valvakan på tv särskilt bra. Datorproblemen blir ett nästan lika stort samtalsämne i pressen som själva valresultatet.

2. Riksdagsvalet 1970

Mies kiinnittää viimeisimpiä vaalituksia taululle. vaalit, politiikka
Bildtext Färska datautskrifter med valresultat hängs upp på väggen på Yle vid riksdagsvalet 1970.
Bild: Yle Kuvapalvelu / Leif Öster

Yle ger inte upp utan fortsätter med de datoriserade prognoserna som igen går snett. Den här gången beror problemen på slapp programmering i kombination med en jordskredsframgång för Finlands landsbygdsparti och Veikko Vennamo. Programmet som räknar ut prognoserna kan inte hantera fall där partiets popularitet tiofaldigas eller ökar ännu mer. De prognoser som presenteras under valvakan ger alltså Landsbygdspartiet alldeles för få mandat och Yle får igen ta emot massvis av kritik. Efter 1970 börjar Yles resultatservice fungera mycket bättre.

3. Skatteåterbäringarna 1990

Skattestyrelsens nya datasystem orsakar kaos. Trots att projektet har påbörjats redan 1988 och sysselsätter över 100 personer lyckas inte leverantören Oracle få det klart i tid. Skatteåterbäringarna som borde betalas ut i december 1990 kommer in på kontona först våren därpå.

4. Tågproblem 1997

I april 1997 står tiotals tåg stilla i en timme på grund av ett datorfel. Skyldigt till felet visar sig vara ett gem som fastnat i tangentbordet på en av VR:s datorer!

Klemmari aiheutti tietokonevian - Spela upp på Arenan

5. Sampo Bank fungerar inte 2008

Sampo Bank eller snarare dess kunder drabbas av episka datorproblem som börjar då verksamheten slås ihop med Danske Bank år 2008. Under ett halvår är avbrott i nätbanken och kort som inte fungerar ofta återkommande problem. Det talas också om pengar som försvinner i samband med transaktioner (i åtminstone ett fall polisanmäls banken) och om räkningar som oavsiktligt betalas två gånger. Banken rapporterar senare att den tappat 27 000 kunder på grund av problemen.

Mera datornostalgi blir det i Rivet ur arkivet: Datorn på Yle Fem den 10 november. Programmet kan också ses på Yle Arenan.

Källor:
Jaakko Suominen: Sähköaivo sinuiksi, tietokone tutuksi, Taloussanomat, Tekniikka&Talous, Yle Arkivet

Mer om ämnet på Yle Arenan