Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

Kvinnlig pionjär inom oljesanering

Från 2014
Uppdaterad 14.10.2015 13:08.
Tuula Ekholm utanför sitt hem på spanska solkusten
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Redan i början av 1970-talet sanerade Tuula Ekholm oljeskador och rengjorde oljecisterner. Miljömedvetenheten var inte speciellt stor och få brydde sig om följderna av ett oljeutsläpp i marken. Idag bor Tuula i Spanien, också där har hon varit en föregångare .

Världens första kvinnliga montör som specialiserat sig på oljebrännare. Så kan Tuula Ekholm, 70 år också titulera sig. Egentligen hade hon tänkt utbilda sig till barnmorska, men ödet ville annorlunda. Med hjälp av sunt bondförnuft, sin gamla kemibok och en hel del finsk sisu startade Tuula ett företag som rengjorde gamla oljecisterner och sanerade oljeskador. Hennes kompetens kom också till nytta då Finland fick en förordning om bekämpning av oljeskador.

Samtal om livet: Samtal om livet med Tuula Ekholm PODCAST, musikfri

Programmet är inte längre tillgängligt

Tuula Ekholm är född i Björneborg, men har bott på väldigt många olika orter längs den finländska kusten. Hennes pappa jobbade inom marinen och familjen flyttade ofta på grund av pappans arbete. Tuula säger därför att hon saknar rötter i Finland. De senaste tjugo åren har hon bott på den spanska solkusten och hon har inga som helst planer på att flytta tillbaka till Finland.

Det var i slutet av 1960-talet som Tuula besökte Spanien för första gången. Hennes föräldrar hade då skaffat ett hus på solkusten.

- På den tiden var Fuengirola en liten by med jordbruk, hästar och grisar.

I dag är Fuengirola en stad med cirka 80 000 invånare. Tuula bor numera i ett höghus cirka en kilometer från stadens centrum och hon stortrivs. Hon tycker bättre om dagens Fuengirola och berömmer borgmästaren som vill satsa på solpanel som värme- och energikälla för stadens byggnader.

Jobb i Finland

Det här leder samtalet tillbaka till Tuula miljömedvetenhet. Hon hade alltså tänkt sig en yrkeskarriär inom hälso- och sjukvård, men översköterskan på Rinnehemmet övertalade Tuula att bli hennes sekreterare. Tuula jobbade för några olika firmor, men ville småningom starta ett eget företag. En belgier gav henne rådet att satsa på bränsletillsatsmedel.

- Jag förstod ingenting! Jag begrep mig varken på bilar, lastbilar eller bussar. Men jag började studera och körde igång!

En sak ledde småningom till en annan. Tuula sålde bränsletillsatsmedel till bland annat bussbolag. En gång blev det ett himla ståhej när bussarna vägrade starta. Allt skräp som låg i botten på bränslecisternen hade börjat röra på sig.

- Rensar ni aldrig era cisterner, frågade jag busstrafikanterna. Nääääe, svarade de.
- Men de rostar och sedan går det hål i tanken. Det blir oljeskador i marken. Har ni tänkt på det? Nääääe, svarade de.

Tuula Ekholm började läsa in sig på ämnet. I Sverige hade man redan länge rengjort oljecisterner och bekämpat oljeskador. Hon köpte en tankbil och skickade sin personal till Sverige för att utbilda sig.

Det första uppdraget var att rensa en cistern på Karis järnvägsstation. Tanken var full av läckande hål. Nästa dag besökte hon en fabrik med samma problem.

Så fortsatte jobben. Det blev en hel del oljeskadesaneringar tillsammans med de lokala räddningsverken. Tuula blev också väl mottagen.

- Det var ett intressant jobb. Det var förstås sådana tider att allt var lite hipp som happ vad gäller miljömedvetenhet. Men småningom började människorna förstå vad en oljeskada kan göra åt grundvattnet.

Tio år senare, 1982, sålde Tuula Ekholm sitt företag. Hon fortsatte några år som anställd, men efter en tid fick hon gå.

- Mest ledsen är jag över att det inte finns någon ”damage control” längre. Men oljecisternsanering på grundvattenområden finns kvar och jag har fått vara med om att skriva förordningen om hur man bekämpar oljeskador.

Flytten till Spanien

En bit in på 1990-talet började Tuula och hennes man Birger Ekholm planera för en flytt till varmare breddgrader. Birger, eller Bigge, älskade värme. Till en början ville Bigge flytta till Florida eftersom han också älskade bilar. I Florida ska man ha en bil för att överhuvudtaget kunna ta sig fram. Den tanken tilltalade honom. Bigge var nämligen en bilförsäljare av sällan skådat slag. Under ett enda år lyckades han sälja 350 bilar.

-Men jag tyckte inte om Florida. Jag vill kunna promenera från ett ställe till ett annat. Därför blev det Spanien. Spanien ligger relativt nära Finland och Costa del Sol var bekant från tidigare på grund av att mina föräldrar hade bott där sedan slutet av 1960-talet.

När Bigge gick i pension flyttade han och Tuula till spanska solkusten. Året var 1995. Den första tiden bodde de på hyra, körde mycket runt och bekantade sig med området. Det här är något Tuula rekommenderar för alla som planerar att flytta till solkusten. Det gäller att känna efter var man vill slå ner sina bopålar. Efter en tids letande hittade de ett hus i Mijas med en stor, men vanskött tomt. Här växte en massa fruktträd och rosor.

- Jag älskar rosor.

Det var ett stort projekt att rusta upp både hus och trädgård, men Tuula säger att den här tiden var de bästa åren i hennes liv. Fem år senare dog Bigge i en massiv hjärtinfarkt. Då dog också en del av Tuulas livsglädje.

- Han var mitt livs stora kärlek.

Jobb i Spanien

Det är först på senare år Tuula levt pensionärsliv i Spanien. Eftersom Tuula talar flera språk, bland annat spanska och engelska, blev hon rätt snabbt ombedd att jobba för ett spanskt företag som erbjuder läkar- och ambulanstjänster.

- Det var telefonförsäljning, men vi tyckte tillsammans med Bigge att det kunde vara roligt att jag jobbade några timmar då och då.

Om sjukvården i Spanien har Tuula bara gott att säga och då talar hon om den allmänna, inte enbart om den privata. Eftersom Tuula är bosatt i Spanien och betalar skatt i Spanien får hon ta del av den allmänna spanska sjukvården. Personalen är empatisk, vården är snabb och högklassig, medicinerna är så gott som gratis.

När Bigge dog orkade inte Tuula fortsätta jobba med telefonförsäljning. Men några år senare knackade det på hennes dörr.

- Där stod två pojkar med sina motorcyklar. De hade grundat en nätportal för finländare som bodde i Spanien eller vistas mycket i Spanien. Deras tanke var en nättidning och de ville ha Tuula med i projektet. Tuula blev således chefredaktör för en nättidning.

- Jag hade fått min första dator och visste var man skulle trycka för att få på den. Mera än det kunde jag inte. Men jag lärde mig.

I dag finns det flera finsk-spanska tidningar som också utkommer på nätet, men på den tiden utkom de alla enbart i pappersformat.

- Jag började skriva artiklar och tyckte det var ganska roligt.

Jultomtens flytt till Spanien

Det var i egenskap av skrivande chefredaktör för en finsk-spansk nättidning som Tuula Ekholm kom i kontakt med jultomten. Och Tuula är orsaken till att jultomten numera bor i Fuengirola på den spanska solkusten.

Tuula beslöt sig nämligen för att resa till Rovaniemi för att hälsa på en väninna och samtidigt intervjua jultomten. Jultomten heter Risto Huhtala och hans företag skickar julhälsningar till barn runtom i hela världen. Tuula och Risto blev goda vänner och några år senare, när Risto överlät sitt företag till sin son, flyttade han till Spanien

Tuula Ekholm med sin sambo Risto Huhtala i Fuengirola
Bild: YLE/ Tiina Grönroos

Nu går Tuula och Risto på gym tre gånger i veckan, de äter hälsosamt och mår bra. När intervjun med Tuula gjordes i slutet av september (2014) hade hon nyss fyllt 70.

Tuula Ekholm har ingen hemlängtan till Finland. Hennes rötter finns i Spanien. Tuulas dotter med sambo och två barn bor i Träskända och Tuula saknar sin familj. Tuula är liksom spanjorerna engagerad i familjen och varje avsked är vemodigt.

-När man aldrig vet om man får träffa dem igen. Vi brukar ses några gånger per år. Barnbarnen växer så fort. Men nej, jag kan inte tänka mig att bo i Finland igen.

- Det bor nog en liten spanjorska i mig. Och jag har haft ett lyckligt liv.

Hör mera om Tuula Ekholm i Samtal om livet torsdagen den 11.12 kl 13.03 och lördagen dem 13.12 kl 20.03.

Mer om ämnet på Yle Arenan