Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Antalet miljöpoliser i Vanda har fördubblats - men fallen har tiofaldigats

Uppdaterad 16.10.2014 09:05.
Bildtext Att dumpa skrot i naturen är ett vanligt miljöbrott.

Ännu i april drunknade miljöpoliserna i Vanda i jobb. Nu har styrkan fördubblats, men antalet anmälningar om miljöbrott ökar samtidigt stadigt. Sedan gruppen med miljöpoliser inledde sitt arbete i början av fjolåret har antalet anmälningar ökat från 2-3 till över 30.

Sedan september jobbar fyra poliser vid Östra Nylands polisinrättning i Vanda med att utreda miljöbrott. Egentligen är de fem, men en är tjänstledig.

-Det är lite för tidigt för att se några resultat, men vår förhoppning är att vi kan utreda miljöbrott i en snabbare takt nu när vi är flere, säger nykomlingen Christian Blomqvist, äldre kriminalkonstapel och miljöbrottsutredare sedan september i år.

Att antalet utredare blivit fler har att göra med att mängden miljöbrott har vuxit. När gruppen började år 2013 rörde det sig om 2-3 anmälningar, nu har gruppen 33 öppna undersökningar.

- Antalet ökar hela tiden, i år har vi fått in 18 nya anmälningar under brottsrubriceringen miljöförstöring, säger Blomqvist.

Av de 33 fallen är cirka 20 procent rubricerade som grov miljöförstöring.

Christian Blomqvist
Bildtext Äldre kriminalkonstapel Christian Blomqvist är rätt ny på jobbet som miljöbrottsutredare.

Brottslingen vet inte alltid att hen begått ett brott

Under rubriken miljöförstöring hittar man bland annat olaga dumpning och bristfälliga miljölov, förklarar Christian Blomqvist.

-Bland de fall som vi nu utreder så handlar det om olika sorters skrothögar, olja i naturen och fall där man grävt byggnadsmaterial i marken istället för att föra det till sopsorteringen, listar Blomqvist.

De miljöbrott som hamnar på Blomqvists bord begås ofta av företag.

-Många säger att de inte visste att de hade gjort fel, men nog är det företagarens skyldighet att reda ut att alla tillstånd är i skick eller hur man återvinner jordmassor och byggmaterial, säger Blomqvist.