"Hurriganes - Finlands ABBA"

Boken Remu ja Hurriganes Kekkoslovakiassa lyfter upp hur rockgruppen förändrade den finländska mentaliteten. Det är en närmare 300 sidor lång skildring över musikens makt i ett samhälle som led av en ekonomisk svacka.
Det stora genombrottet kom 1974, då Hurriganes vann sångtävlingen European Pop jury och blev bäst i Europa. Något som aldrig tidigare hänt i den finländska musikhistorien.
- Segern förändrade finländarnas identitet, säger författaren Petri Laukka.
Över en natt blev rockgruppen ett nytt fenomen. Med sin lite aggressiva musik var de en frisk vind i ett samhälle som var tvunget att spara energi till följd av oljekrisen.
På 70-talet skulle musiken vara politiskt korrekt och helst ha ett slagkraftigt budskap - men det struntade Hurriganes i, de valde istället att gå sin egen väg.
Ungdomarna tog till sig deras musik och självsäkra image. Hurriganes gav dem nytt hopp med sin amerikanskt inspirerande rockmusik.
Även samhällets inställning till yrkesmusikerna förändrades.
Det blev helt enkelt legitimt att göra pengar på musik. Hurriganes sålde inte bara skivor utan också olika kommersiella sidoprodukter skapade en ny marknad.
Remu Aaltonen i Hurriganes har bara gott att säga om boken.
- Jag är stolt över boken. Den gräver djupt, säger Aaltonen.
Hurriganes blev stora stjärnor i Finland och Sverige.
Boken baserar sig på författarens Petri Laukkas doktorsavhandling och ger en omfattande bild av musikens betydelse i den finländska vardagen.