Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Djupdykning i Aten

Från 2014
Börshuset i Aten.
Bildtext Börshuset i Aten.
Bild: EPA / SIMELA PANTZARTZI

Politisk oro i Grekland ledde på onsdagen till att aktiekurserna på börsen i Aten föll sällsynt mycket för andra dagen i följd. Samtidigt har räntan på statsobligationer gått upp till nivåer som ohållbara för staten.

Kurserna sjönk på onsdagen med över 6 procent vilket är den kraftigaste nedgången på en dag sedan sommaren 2012.

På två dagar har kurserna i Aten gått ned med cirka 12 procent.

Samtidigt har räntan på tioåriga statsobligationer rusat upp till närmare 8 procent, vilket är en alltför hög ränta för att Grekland ska kunna klara av att hantera sin nuvarande statsskuld.

Hot om politisk kris triggar nedgången

Marknadsoron beror främst på att Grekland hotas av en politisk kris och att vänsterpartiet Syriza i opposition blir allt populärare.

Syriza anser att Grekland inte kan återhämta sig från fattigdom och massarbetslöshet efter flera års åtstramningar om landet inte vägrar betala en del av de lån som landet fick för att komma ut ur skuldkrisen.

Grekland fick ett skuldsaneringspaket och saneringslån på 240 miljarder euro efter finanskraschen 2009. Programmet var behäftat med hårda villkor om åtstramning, vilket Syriza vill luckra upp.

Regeringen behöver Syrizas stöd för att få sin kandidat till presidentposten vald i februari. Om så inte sker faller regeringen och det blir nyval, där Syriza kan räkna med stora framgångar.

Regeringen arg på vänsteroppositionen

Landets regering höll ett specialmöte om det ekonomiska läget efter att finansmarknaderna stängde på onsdagen.

Den konservativa premiärministern Antonis Samaras beskyllde Syriza för att ha skapat oron på marknaden.

Samaras har sagt sig försöka få ut Grekland ur det impopulära saneringsprogrammet förhandlingsvägen, medan Syriza vill stoppa statens låneamorteringar direkt och riva upp de stödpaket och sparåtgärder som avtalats med EU och Internationella valutafonden IMF..

Samaras socialistiska koalitionspartner Evangelos Venizelos sade på onsdagen att tvivel på landets politiska stabilitet utgör det största hotet mot en återhämtning.