Hoppa till huvudinnehåll

Vetamix

Hemlös verklighet

Från 2015
Uppdaterad 17.10.2017 14:25.
Tvätt på tork i centrum av Åbo
Bildtext Tvätt på tork i centrum av Åbo
Bild: Yle/Linus Hoffman

Att vara hemlös är att leva utan något som helst eget rum. Man är kanske tvungen att sova i ett trapphus, i en tidningslåda, på ett natthärbärge eller på någon bekants soffa. Det blir svårt att hantera vardagen.

Det finns cirka sjutusen hemlösa människor i Finland. De flesta är hemlösa för att de har för lite pengar, men inte för att de inte skulle klara av det eller för att de inte skulle vara rumsrena.

Vissa är hemlösa på grund av missbruk eller psykisk sjukdom. De hemlösa är dock en blandad grupp människor, och varje hemlös har en egen orsak till sin hemlöshet. I det här programmet tittar vi närmare på hemlöshet genom tiderna.

Samhällslära - Vetamix: Hemlös - Spela upp på Arenan

Vissa hemlösa är långtidsbostadslösa. De kan ha problem med sin kapacitet att bo i en lägenhet, i ett hus, var som helst. De behöver stöd i vardagen för att klara av att bo.

Många hemlösa sover utomhus
De allra flesta hemlösa bor tillfälligt hos någon bekant eller släkting, men det finns cirka tvåhundra personer i vårt land som ofta övernattar utomhus, i trapphus eller sover på något skyddshärbärge.

Den bästa förebyggande åtgärden för att råda bot på hemlöshet är en vettig och mera rättvis bostadspolitik. Det behövs fler bostäder med rimliga hyror, och det behövs stöd för de som har svårigheter att klara sitt liv på egen hand. Svårare än så är det inte.

I diskussionen om hur man kan undvika hemlöshet bör man också uppmärksamma missbruk. Riskerna för olika former av missbruk växer bland dem som inte har ett eget hem.

De hemlösas natt uppmärksammar situationen
De hemlösas situation i Finland i dag är förvånansvärt lika den problematik som förekommit under de senaste femtio åren. Det finns helt enkelt för få bostäder till rimliga priser.

På den internationella dagen för utrotning av fattigdom den 17 oktober är det också de hemlösas natt med olika tillställningar runt om i Finland. De hemlösa bjuds på gratis mat vid olika evenemang, och till exempel i Helsingfors tänder man de traditionella natteldarna. Det ordnas också filmvisningar och fotoutställningar som synliggör de hemlösas verklighet.

Vailla Vakinaista Asuntoa Ry
Asunnottomien yö
ARA

Mer om ämnet på Yle Arenan