Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Nordman: Absurt med ett frivilligt skyddsprogram för myrmarker

Från 2014
Uppdaterad 16.10.2014 20:27.
Yle Nyheter: Skyddet av våtmarker diskuterades i riksdagen - Spela upp på Arenan

På onsdagen meddelade den nya miljöministern Sanni Grahn-Laasonen (Saml) att hon vill att markägare själva ska få välja om deras våtmarker skyddas eller inte. Den här idén stöds inte av Bernt Nordman, som är verksamhetsledare för miljöorganisationen Natur och Miljö. Finland har ett särskilt ansvar när det gäller att bevara myrarna, kommenterar han.

Ungefär en fjärdedel av Finlands yta består av myrar. Det gör dem till en väldigt viktig del av den finländska naturen, säger Nordman.

– Vi är världens myrrikaste land, så vi har ett särskilt ansvar för att bevara vår unika natur.

Nordman anser därför att ett frivilligt program skapar en problematisk sits. Finland har en naturvårdslag där man har förbundit sig till att skydda naturens mångfald, påminner han.

– Det program som statsrådet nu har beslutat att utforma berör ungefär hundratusen hektar och det är bara en bråkdel av alla myrmarker. Det är en absurd tanke att bygga ett skyddsprogram enbart på frivillighet, säger han.

Naturskydd måste gå före markägarnas intressen

Hjortron
Bildtext Myrarna erbjuder tillväxtområden för naturprodukter som inte finns någon annanstans.
Bild: Yle/Sune Bergström

I den här frågan kan man inte utgå från markägarnas intressen, utan det viktigaste är att inkludera de värdefullaste myrmarkerna i skyddsprogrammet, säger Nordman. Han säger att förhandlingar om programmet är bra, men tror inte att fullkomlig frivillighet kommer att fungera.

– Det är slöseri med statens resurser, för det betyder att det inte är de värdefullaste markerna som skyddas.

Bernt Nordman säger att det är en myt att statliga naturskyddsprogrammen alltid skulle bygga på ”negativt tvång”. I de allra flesta fall är staten och markägarna överens om ersättningar och skyddsmekanismer.

Bra med myrar i naturen

Myrarna är dessutom till nytta i den finländska naturen, påminner Nordman.

Sanni Grahn-Laasonen
Bildtext Miljöminister Sanni Grahn-Laasonen vill se ett frivilligt samarbete med markägarna.
Bild: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

– De självklara sakerna är till exempel trandansen och så naturprodukter som tranbär och hjortron. Men det som sakkunniga också funderar väldigt mycket på för tillfället är myrarnas betydelse som kolsänkor, alltså som förebyggare av klimateffekten.

Dessutom kan man med ett stort antal naturliga myrar undvika översvämningar, berättar Nordman.

– Myrarna lagrar vatten och har en förmåga att vid störtskurar binda kvar vattnet, som sedan sakta men säkert sipprar vidare ut till åar, bäckar och älvar. Om man dikar alla myrar så rinner vattnet väldigt snabbt iväg och då blir det mera översvämningar.

Beslutet delar åsikterna

Miljöminister Sanni Grahn-Laasonens beslut om ett frivilligt naturskyddsprogram har fått både beröm och kritik. Den tidigare miljöministern Ville Niinistö (De gröna) säger att beslutet saknar motstycke, och att det visar på att våtmarkerna inte är viktiga för Samlingspartiet.

Lantbrukarcentralen MTK har däremot meddelat att de välkomnar Grahn-Laasonens beslut om frivillighet. Det är det enda sättet att främja positiva attityder till naturskyddet, säger man på MTK.

Diskussion om artikeln