Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ingen höjning av vattenpriserna i Pargas

Från 2014
Vatten i glas
Bild: Pekka Sipilä

Investeringar behövs för att vattenförsörjningen i Pargas ska fungera i framtiden. Men någon höjning av vattenpriserna blir det inte när Pargas får tillgång till det konstgjorda grundvattnet från Virttaa ås.

Det anser miljönämnden som behandlade budgeten för 2015 på onsdagens möte.

- Vi har höjt det (vattenpriset) jättehögt redan från tidigare och nu ser vi att det är hög tid att titta på verksamheten och effektivera den i första hand. Förmodligen kommer vattenpriset senare år att höjas ytterligare för att få verksamheten och gå ihop, säger nämndens ordförande SFP:s Andreas Johansson.

Pargas Vatten Ab som varit stadens råvattenleverantör läggs ner när staden börjar använda konstgjort grundvatten från Virttaa ås vid årsskifttet. Det betyder att vattentjänstverket som haft hand om Pargas Vatten får mindre uppgifter.

En lång lista med investeringar finns planerade för vattenförsörjningen i staden men alla går inte att förverkliga nästa år. Bland annat vill miljönämnden nu att staden skjuter upp investeringar i en råvattenledning mellan Retais träsk och Rosklax i Korpo till 2016. Tanken är att vattenledningen ska lösa problemet med årligen sinande grundvattenreserver i Korpo. Enligt Johansson undersöks Rosklaxområdet noggrant istället för att se om det går att återställa grundvattnet och förbättra rutinerna ifall det blir vattenkris igen nästa sommar.

- Vi ser om vi kan köra på med specialarrangemang ännu och inte göra en stor investering, vi försöker hitta billigare lösningar ännu nästa år.

Det som prioriteras i första hand är läckande vattenrör i Pargas och saneringar av de gamla vattenreningsverken.

- Projekten är bättre planerade och har funnits på listan en längre tid och ger i princip bättre utdelning eftersom vattnet som läcker ut är dyrt.

Virttaavatten i Pargas om några månader

Utredningarna kring Korpovattnet fortsätter