Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Snart får ätstörningspatienter vård på ett ställe i Vasa

Från 2014
Avdelningsskötare Birgitta Ivars
Bildtext Avdelningsskötare Birgitta Ivars

Vasa centralsjukhus öppnar en poliklinik för ätstörningspatienter. Och behovet finns av en klinik och vård av den här typen i Vasa säger avdelningsskötare Birgitta Ivars.

- Vi har följt med läget många år och konstaterat att behovet finns. Men vi har haft en vård som har varit utspridd på många olika enheter både inom psykiatrin och inom somatiken. Vi försöker nu centralisera vården säger Ivars.

Att vården av ätstörningspatienter centraliseras till en poliklinik innebär framförallt för patienten att den slipper hoppa från ställe till ställe för att sin vård. Nu har man också möjlighet att ge mera effektiverad vård och träffa patienten varje vardag om det behövs.

- Polikliniken kommer att vara öppen mellan åtta och fyra och de flesta av våra patienter kommer att fortsätta som tidigare. De som har ett stabilare läge går i terapi och de som är i behov av mera vård har möjlighet till det enligt en individuell plan och antingen komma fem dagar i veckan eller några dagar i veckan. Bland annat har vi planerat in lunchsituationerna.

Luncherna är jobbiga

Under luncherna skall det finnas tillräckligt med personal på plats för att kunna hjälpa till och framförallt efteråt eftersom just den tidpunkten ofta blir ångestfylld för den som lider av ätstörningar.

- V har en gemytlig matsal där vi äter tillsammans med patienterna och det krävs ofta en stund innan så att vi kommer fram till att det nu är dags att äta och sedan efteråt att finnas bredvid då situationen kan bli väldigt ångestfylld, säger Ivars.

Kliniken är avsedd för över 12-åriga ätstörningspatienter som är i behov av psykiatrisk vård. Kliniken kommer att ha plats för sex patienter som kan få intensiv vård varje dag.

- Det här är en bra mängd. Vi kommer säkert inte att ha sex patienter i början. De är sex patienter som vi tänker att behöver den effektiverade vården nästan varje dag. Sedan utöver det har vi många andra, säger Ivars.

Kliniken öppnas den tredje november och kommer att finnas på Roparnäs sjukhusområde. Nu återstår finslipningen i form av bland annat målning innan kliniken öppnar.

- Utrymmen är bra och ganska stora. Nu skall vi få ihop den sista personalen, sjukskötarna som är där dagtid och så skall vi börja fundera på hur dagarna riktigt ska se ut, vad innehållet ska vara, säger Ivars.