Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Larsmo blir också en tvåspråkig kommun?

Uppdaterad 16.10.2014 11:07.
larsmo kommun byggnad
Bildtext Larsmo kommungård

Fullmäktigebeslutet i Närpes om att staden bör bli tvåspråkig har igen aktualiserat frågan i Larsmo och i Korsnäs som är de två kvarvarande enspråkiga kommunerna på fastlandet.

Tvåspråkigheten i de tre aktuella kommunerna handlar närmast om pengar, statsandelsreformen leder till att enspråkigt svenska kommuner förlorar pengar i jämförelse med läget tidigare.

Ulf Stenman.
Bildtext Styrelseordförande Ulf Stenman i Larsmo
Programmet är inte längre tillgängligt
Larsmo och tvåspråkighet
Larsmo och tvåspråkighet - Spela upp på Arenan

-Det kommer säkert upp så småningom I fullmäktige men om det kommer redan i november är osäkert. Saken måste utredas först, vi vill veta den exakta summan och sedan måste vi ha en diskussion på det i fullmäktige. Det måste ju också vara säkerställt från statligt håll hur det här skall fortlöpa, kommenterar styrelseordförande Ulf Stenman (Sfp) i Larsmo.

Tvåspråkighetsfrågan var aktuell i Larsmo i våras via en motion men den gick inte igenom i fullmäktige

- Det fanns ingen anledning då och jag ogillar det nuvarande läget eftersom jag tycker det är fel att köpslå med språk. I sak är det här ingenting dramatiskt eftersom man får betjäning på både finska och svenska i Larsmo idagsläget, vill man ha betjäning på finska så får man, säger Ulf Stenman.

"Det här är en byråkratisk sak, ingenting ändras för invånarna"

I praktiken skulle en övergång till att bli en tvåspråkig kommun inte ändra på speciellt mycket i Larsmo. Skyltarna skulle bli tvåspråkiga men invånarna skulle inte märka någonting.

- Det här är bara en byråkratisk sak, säger Ulf Stenman. Jag ogillar att köpslå med språk men vi är inte heller sena att se över saker, om man har möjlighet att få pengar så givetvis är vi med, tillägger han.