Hoppa till huvudinnehåll

Hobby och hantverk

Sticka halstub och handledsvärmare med stickring

Från 2014
Uppdaterad 06.04.2018 13:28.
Lee med påtad halstub och handledsvärmare.
Bildtext Lee med påtad halstub och handledsvärmare.
Bild: YLE/Strömsö

Påtning är en teknik som går att göra i många olika variationer och storlekar. Det enda som behövs är någon typ av ring med taggar och något att lyfta garnet med.

Strömsö inslag: Instruktionsvideo för påtning - Spela upp på Arenan

Det kan vara allt från gem fastsatta på en wc-pappersrulle, där man sedan lyfter maskorna med en virknål, eller en stor så med utsågad botten och utsågade taggar där du lyfter garn eller rep med händerna. Färdiga stickringar finns att köpas i olika former och storlekar, bara att anpassa efter det du vill göra. Med en rund ring kan man t ex göra en mössa, benvärmare, halstub eller handledsvärmare. Testa dig fram med olika garn till olika resultat.

Du behöver:

- stickring i passlig storlek för det du vill göra
- garn (Lee använder här ett akrylgarn som är tänkt för stickor i stl 8)
- påtningsverktyg (följer med ringarna)

Strömsö inslag: Sticka med stickring 1 - Spela upp på Arenan

Gör så här:

1. Lägg upp maskor genom att lämna en ca 10 cm lång startända (som kan knytas fast i tappen på utsidan av påtringen) och sedan dra garnet runt varje tagg medurs två varv. Obs! garnet ska läggas ganska löst!
2. Lyft den undre maskan över den övre med hjälp av påtningsverktyget. Arbeta på detta sätt runt hela ringen.
3. Lägg upp ett varv nya maskor ovanpå de som ännu finns kvar och lyft dem på samma sätt. Upprepa detta tills du nått önskad längd. Vill du byta färg är det bara att knyta fast den nya ändan på insidan i föregående färg och lämna en bit av den på insidan och så lägger du upp maskor i den nya färgen.

Strömsö inslag: Sticka med stickring 2 - Spela upp på Arenan

4. Avmaskningen kan göras på flera sätt. Ett sätt är att lyfta den första maskan till vänster. Lyft den undre maskan över den. Lägg upp en ny maska ovanpå (löst!) och lyft den undre över den. Flytta nu den maska som finns kvar till pinnen till höger. Och ta nästa maska och gör samma sak igen. Upprepa tills du kommit varvet runt. Klipp av tråden och dra den genom sista maskan.
5. Fäst trådändarna.

Lång halsvärmare som ligger på en bänk
Bildtext Extra lång halsvärmare så att den kan dras upp som en huva.
Bild: Yle/ Lee Esselström

Se här du kan göra egna snoddar genom påtning med trådrulle.

Mer om ämnet på Yle Arenan