Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Hongkongs ledare redo att förhandla om demokrati

Från 2014
Uppdaterad 16.10.2014 11:21.
Polis och demonstranter drabbar samman i Hongkong den 15 oktober 2014.
Bild: EPA/ROLEX DELA PENA

Hongkongs chefsminister Leung Chun Ying säger sig vara redo att återuppta förhandlingar med demokratiaktivister som har demonstrerat i stadens centrum i nära tre veckor. Dialogen inleds nästa vecka.

Leung avbröt förhandlingarna med aktivisterna förra veckan, men nu säger han att dialogen kan återupptas i början av nästa vecka.

Chefsministern säger att förhandlingar redan har förts via medlare under de senaste dagarna och att han är redo att diskutera demokratiska refomer.

-Så länge som studenter och andra grupper är redo att fokusera på den här frågan så är vi också redo att starta en dialog under den kommande veckan, försäkrar Leung.

Aktivisterna som har byggt ett protestläger utanför regeringsbyggnaden i stadens centrum har krävt att chefsministern avgår och att kommande val är fria och demokratiska.

"Kina går aldrig med på aktivisternas krav"

Leung har tidigare sagt att Kinas högsta ledning aldrig kommer att gå med på aktivisternas krav och att Kina vill ha sista ordet i kandidatuppställningen i kommande val.

Det var Kinas nya bestämmelser om vem som får ställa upp i val som utlöste de massiva protesterna som till en början samlade över 100 000 demonstranter på stadens gator.

Demonstranternas antal har minskat sedan dess, bland annat på grund av våldsamma attacker från polisen och regeringsanhängare.

Polisen har också försökt riva ner barrikader som aktivisterna har byggt upp i stadskärnan för att blockera trafikleder.

Det har lett till massiva trafikstockningar som också har tärt på demonstranternas understöd bland allmänheten.