Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Utan bidrag är det slut för Solglimten

Från 2014
Solglimten i Hitis.
Bild: Yle/ Monica Forssell

Utan bidrag från kommunen kan servicehemmet Solglimten i Hitis inte fortsätta sin verksamhet.

Seportaget: Små platser, stora frågor
Bildtext Paula Wilson.
Bild: YLE

I flera år har servicehemmet fått ett årligt verksamhetsbidrag på 65 000 euro. Nu föreslår kommunen att bidraget slopas.

Kimitoöns kommun har inte budgeterat pengar för det årliga bidraget till Solglimten som servicehemmet är beroende av. Utan bidrag kan Solglimten inte erbjuda vård, säger Paula Wilson, styrelseordförande för Kyrkosundsskärs pensionärsbostadsstiftelse som bedriver verksamheten. Wilson anser att kommunens förslag att inte bevilja bidrag är obegripligt.

- Vi tycker det vore en stor katastrof och hjärtlöst och omänskligt. Dessutom är det så att det bidrag som vi får från kommunen är blygsamt i förhållande till vad det kostar att vårda åldringar på andra platser.

Solglimten har nio lägenheter där det för tillfället bor sju personer. De flesta är långt över 90 år gamla och måste bo på servicehem. Enligt Wilson skulle vården av dem kosta fyra gånger mer om de vårdades på Hannahemmet i Dragsfjärd.

- Det skulle bli mycket dyrare för kommunen. Därför är det obegripligt för oss i styrelsen hur man ens kan föreslå att det här bidraget ska tas bort. Det här bidraget har inte heller höjts på flera år och också i år begär vi bara samma 65 000 euro.

Den 20 oktober ska omsorgsnämnden ta ställning till tjänstemännens förslag att slopa bidraget. Wilson blev mycket överraskad när hon hörde om förslaget.

- Vi är väldigt förvånade för vi tycker att Solglimten är en viktig del av åldringsvården i kommunen och erbjuder väldigt förmånlig och bra vård för skärgårdsbor. Vi har ändå en förhoppning om att nämnden kommer att bevilja det här bidraget. Vi litar på att man i nämnden förstår det här och går emot föredragandes förslag, säger Wilson.

Läs också: Solglimten i Hitis kan bli utan pengar