Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Allhelgona - en av årets största högtider i Mexiko

Från 2014
Uppdaterad 03.11.2017 14:34.
Vid Allhelgona uppmärksammans de avlidna.
Bildtext Vid Allhelgona uppmärksammans de avlidna.
Bild: YLE/Strömsö

Det finns olika sätt att fira allhelgona. I Finland är vi vana att fira mera stillsamt med tända ljus, men på andra ställen i världen är helgen ett tillfälle för släkten att samlas.

I Mexico är allhelgona en av årets största högtider. Egentligen går den under namnet Día de los muertos, alltså De dödas dag.

Aztekernas högtid

Långt före spanjorerna landsteg i Mexico hyllade indianerna sina döda vid flera tillfällen under året. På den tiden hyllades barnens själar skilt och under en annan månad hyllades de avlidna vuxna. Man tänkte sig att det fanns fyra dödsriken.

Härskare över alla var gudinnan Mictecacíhuatl och hennes make Mictlantecuhtli. Gudinnan omnämns numera som La Catrina och finns ofta avbildad som en dödskalle med någon feminin symbol.

När Mexico blev spanskt fusionerades de dödas högtidsdag med allhelgona. Men fortfarande ser man spår av de gamla traditionerna. På vissa begravningsplatser samlas släkten vid sina anhörigas gravar och har släktkalas. Mest utbrett är ändå att fira i hemmen.

En flaska tequila till altaret.
Bildtext Itzels mormor gillade tequila och frukt.
Bild: YLE/Strömsö

Firas i två dagar

I Mexico firas allhelgona under två dagar. Den första dagen förbereder man ett altare för sin avlidna släkting. På bordet ställs fram mat och andra saker som den bortgångna har tyckt om. Det kan vara frukt, godis eller till och med cigarrer. Viss symbolik hör också till. Man tänker sig att den bortgångnes ande kommer på besök under natten. Därför görs en stig av blommor och silkespapper från ytterdörren som leder fram till altaret.

Fyra ljus sätts ut som en kompass. Salt och vatten symboliserar själens renhet, men man tänker sig också att anden som har rest under natten behöver vatten för att släcka törsten. Gula blommor symboliserar ljuset och solen.

Caminon från dörren till altaret.
Bild: YLE/Strömsö

Maten lämnas fram och ljusen är tända under natten då den dödas själ besöker altaret. Följande dag samlas släkten i hemmet och man har en familjefest.

Att minnas är att leva.

― Mexikanskt talesätt

Itzel Ruiz bor i Helsingfors. Hon firar de dödas dag tillsammans med mexicanska vänner.

Syftet med festen är att hylla och komma ihåg sina avlidna. Hon berättar att medan hon förbereder altaret minns hon olika saker om sin mormor, som anekdoter eller olika saker hon har gillat och på så sätt har mormodern varit närvarande.

Ett talesätt i Mexico lyder; att minnas är att leva. På så sätt går också traditionerna i arv.

Mer om ämnet på Yle Arenan