Hoppa till huvudinnehåll

X3M

Brottstrender styrs av de kriminella

Från 2014
Uppdaterad 16.10.2014 16:21.
En man i handfängsel med en polis
Bildtext Våldsbrotten minskar i Finland men antalet rån ökar. Sverige har en historia av grövre rån av värdetransporter, växlingskontor och banker.
Bild: Yle

Mängden våldsbrott sjunker men rånen ökar. Hur kan vi förklara brottstrender? Myteriet pratade med den svenska kriminalreportern Lasse Wierup som har svaren.

Lasse Wierup
Bild: Lasse Wierup

Trots den senaste tidens nyheter om ungdomsgäng som misshandlar andra ungdomar i Helsingfors pekar statistiken för våldsbrott neråt, siffror som stämmer överens med internationella trender. Den svenska kriminalreportern Lasse Wierup som skrivit flera böcker om kriminella och organiserad brottslighet tror att det bland annat hänger ihop med den tekniska utvecklingen.

– Unga människor har ett annat beteende i dag. Alkoholkonsumtionen har minskat och många våldsbrott är triggade av överkonsumtion av alkohol. Fler sitter framför datorn och spelar spel än förr då fler hängde med mopeder vid korvkiosken och bråkar på grund av tristess, säger Wierup.

Myteriet: P-piller, våldskultur och ebola 161014

Programmet är inte längre tillgängligt

Rån vanligare

Våldsbrotten minskar men mängden rån ökar. I Sverige sker många grova rån mot värdetransporter, banker och växlingskontor, något vi så gott som aldrig ser i Finland. Enligt Wierup är den stora andelen yrkeskriminella som finns i Sverige i dag en följd av hur lätt det var att göra värdetransportrån för några år sedan.

– Det statliga monopolet på penningtransporter avreglerades i mitten av 90-talet. Det öppnade upp för en stor privat sektor där man anställde väktare med låg utbildning och säkerhetskrav. Branschen exponerades för kriminella och de märkte hur lätt det var att få insidertips. Man drev till och med in sina egna i bolagen.

Som en följd av det växte andelen yrkesrånare explosivt. En kartläggning visade att det fanns cirka 500 yrkesrånare i Sverige i början av 2000-talet.

– Det var ju skrämmande hur man lät det bli så lätt att komma åt pengarna. I dag är säkerheten bättre men det tog länge. Jag har pratat med före detta rånare som berättat att det har blivit för svårt att råna värdetransporter, så de söker nu andra sätt att tjäna pengar, säger Wierup.

Brottstrender kommer från de kriminella

Jag har pratat med före detta rånare som berättat att det har blivit för svårt att råna värdetransporter, så de söker nu andra sätt att tjäna pengar

Även inom brott finns det trender och Wierups uppfattning är att de trenderna helt styrs inom de kriminella kretsarna.

– De letar hela tiden efter möjligheter att tjäna pengar. De pratar med varandra, utbyter information och letar alltid efter de brottstyper där vinsten är hög och risken låg.

Att medier skulle påverka olika brotts popularitet tror inte Wierup på.

– Under mina 20 år som undersökande reporter har jag aldrig stött på en kriminell som sagt att denna fått idéer genom media.

Typiska förbrytare

Wierup pratar om två sorters kriminella. De irrationella är de som är offer för omständigheterna, de kanske har drogproblem, psykiska problem eller dålig självkontroll.

– Ofta begår de ganska grova brott utan tanke på ekonomisk vinst. Rättsväsendet tvingas ägna mycket kraft åt att ta hand om den typen av gärningsmän.

De rationella kriminella är en grupp som växt under de senaste åren i Sverige enligt Wierup. De kallar sig för multikriminella och väljer brottstyper utgående ifrån vilka brott där risken är lägst att åka fast. Ekonomiska brott som bolagsplundring och bankbedrägerier är attraktiva för yrkeskriminella eftersom de är svåra att reda ut och straffen låga men vinsten hög. Men proffsrånarna har inte gett upp med sitt yrke för det.

– Vi har många som är beredda att ta riskerna med det här, de ser det som en livsstil. De lever ett våldsamt och aggressivt liv där vapen är ett naturligt inslag. Tyvärr är det en rätt stor grupp kriminella som man kan beskriva så, säger Lasse Wierup.

Läs också:
Antalet våldsbrott har minskat

Mer om ämnet på Yle Arenan