Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Hundar lider av dåliga tänder

Från 2014
Uppdaterad 27.11.2014 13:52.
Veterinär Janne Sillman med sin hundassistent Peppi gör diagnos
Bildtext Många hundar har problem med tandhygienen.
Bild: Yle/Rinna Härkönen

Många hundar har dåliga tänder och lider av tandvärk. Det här på grund av att alltför många ägare inte vet om att hundarnas tänder borde borstas, skötas och hållas rena från tandsten.

I synnerhet små hundar under tio kilo har mycket problem med tandhygienen. Tandsten kan orsaka tandköttsinflammation som i svåra fall leder till lösa och ruttna tänder som måste avlägsnas. Det här säger Annukka Söderblom som är smådjursspecialist med inriktning på tänder.

- Det kan vara fråga om fall där en hund kommer till tandputsning och så måste jag plocka bort 20 tänder. Hunden har kanske ätit normalt och inte gett tecken på smärta. De flesta har märkt att hunden luktar illa ur munnen men vet inte varför.

Dålig andedräkt en varningssignal

Ofta kan den dåliga andedräkten hos hunden vara det enda tecknet på att allt inte står rätt till i munnen. Då ska man kontrollera tandköttet eller föra hunden till veterinären.

Det kan gå så långt att infektionen från tandroten sprider sig till käkbenet med värk som följd. Från infektionshärden kan bakterier sprida sig till hjärta, lever, lungor och njurar och påverka hela systemet. De finns exempel på hundar som dött i hjärtattack eller hjärtsvikt på grund av tandproblem, säger Söderblom.

För de flesta hundägare kommer husdjurets dåliga tänder som en chock. Det är ofta frågan om ovetskap framom likgiltighet menar Söderblom.

- Dåliga tänder tär mycket på husdjurets livskvalitet. De flesta hundar eller katter klagar inte, men sen när de sluppit besväret blir de annorlunda.

Tandkräm och belöning

För att undvika obehagliga överraskningar ska man som hundägare helt enkelt titta i hundens mun en gång i veckan, i synnerhet om man är innehavare av en liten ras med anlag för tandsten och parodontit (tandlossning). Får man syn på bruna och fula tänder ska man plocka fram tandborsten. Det går bra med en liten babytandborste från snabbköpet. Tandpasta med kycklingleverarom brukar gå hem hos de flesta hundar.

Veterinären Annukka Söderblom ger rådet att lyft på läppen och dra mungipan bakåt så att man ser tänderna. Därefter gnuggar man vid tandköttsgränsen, där tandstenen bildas. Om det är jobbigt med tandborsten kan man börja med sitt eget finger och ha en fingervante på som är lite strävare. Efter proceduren ska man förstås komma ihåg att belöna hunden så går det lättare nästa gång. I bästa fall blir tandborstningen en ritual eller lek som hunden tycker om. Men det gäller att börja tidigt för att uppnå bästa möjliga resultat.

Bjud på tuggmotstånd

Genom att ge hunden rätt sorts mat, det vill säga mat med tuggmotstånd, kan man förebygga tandproblem hos hundar. De flesta hundar äter för lätt mat som hundkorv och burkmat, där finns just inget att tugga.

- Tänderna behöver få jobba för att må bra och hållas rena. Om hundens mage inte tål tuggben är det fritt fram att använda sin egen fantasi. Ge vovven knäckebröd eller torkat kött, föreslår Söderblom.