Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Våga prata droger med ungdomarna

Från 2014
Bild: Yle

Våga prata droger med ungdomarna. Det säger elevhandledare Kim Johansson vid S:t Olofsskolan i Åbo som är överraskad att så många ungdomar misstänks vara inblandade i en droghärva.

Enligt Johansson kan inte de vuxna längre vara naiva och tro att droger inte förekommer bland ungdomarna utan nu måste alla ta sitt ansvar och våga prata med ungdomarna om det här fenomenet.

- Man borde kanske sätta in en stöt på kampanjarbetet och visa att alla som jobbar med ungdomar i Åboland känner till att det här förekommer, säger Johansson. Genom att diskutera med ungdomarna kan vi påverka deras val tror jag.

Ungdomsledaren Jenny Mangström är överraskad att så unga nu som 15-åringar nu misstänks för att både odla och sälja cannabis och anser att det är en oroväckande utveckling.

- Filmer, serier och musik som riktar sig till ungdomarna romantiserar ofta användningen av cannabis och lyfter fram de positiva aspekterna, säger Mangström. Vi vuxna måste kunna diskutera med ungdomarna helt fördomsfritt och visa att det också finns negativa aspekter vad gäller exempelvis användningen av cannabis.

Johansson och Mangström är övertygade om att de vuxna nu måste ta ett större ansvar och att blunda för problemen skulle vara ett misstag.

- Droganvändningen har tyvärr ökat bland ungdomarna och vi måste nu dels informera men också diskutera med ungdomarna vad den här sortens beteende kan få för följder, säger Johansson. Men balansgången är svår och det gäller att vara försiktig med hur och vad man säger.

Många odlar cannabis
Droghärvan bland ungdomar i Åbotrakten sväller
Kattanelever i Åbo fast för knarkbrott