Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Fastighetsbolag får förbjuda förskola att leka på gemensam gård

Från 2014
Uppdaterad 04.05.2016 14:00.
Lekparken på Åshöjdens förskolas innergård
Bildtext Lekplatsen på innergården i Sörnäs står tom.
Bild: Yle/Sandra Anttila

Barnen i Åshöjdens förskola får inte längre leka på sin innergård. Allt har gått lagligt till, eftersom det är fråga om en gemensam gård som ägs av flera husbolag.

Ett husbolag kan inte förbjuda dem som bor eller verkar i huset att använda husets gård. Men i det här fallet är det fråga om en gemensam gård, som flera bostadsaktiebolag delar på. Tillsammans äger husen kring gården ett fastighetsaktiebolag som administrerar gården.

Och det är fastighetsaktiebolaget som beslutit att Åshöjdens förskola inte får använda lekplatsen på den gemensamma gården.

- De som äger området har rätt att konstatera att det är privat mark, och på det sättet i viss mån begränsa användningen av det här området, säger Kristel Pynnönen som är jurist på Finlands fastighetsförbund.

Allt har strikt sett gått lagligt till. Kristel Pynnönen blir ändå fundersam när hon hör om fallet. Förskolan hyr utrymmet av stadens lokalcentral, och hade räknat med att få använda den gemensamma gården.

- Skulle det vara på husbolaget gård så skulle det vara klart att de inte kan förbjuda, för förskolan är en av användarna av husbolaget, säger Kristel Pynnönen som tycker det ändå finns skäl att ifrågasätta beslutet.

Juridiska bristfälligheter om bara förskolans barn förbjudits att leka på gården

Fastighetsaktiebolaget kan ta bort lekplatsen ur användning eller konstatera att man inte får leka där. Men Kristel Pynnönen tycker det är problematiskt om fastighetsbolaget bara begränsar förskolebarnens rätt att leka på gården.

- Beslutet att man inte får leka där är i sig självt inte olagligt. Men det får inte rikta sig bara till en. Det finns juridiska bristfälligheter i beslutet om de bara förbjudit en viss part att använda lekplatsen, säger Pynnönen.

Stadens lokalcentral och fastighetsbolaget förhandlar om en lösning. I stället för att leka på innergården i Sörnäs går förskolebarnen nu till stadens lekparker.

Läs också:
Husbolag förbjöd förskolebarn att leka i egna lekparken