Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Michelle Obama gör viral succé med rova

Från 2014
Programmet är inte längre tillgängligt

Michelle Obama har gjort succé på sociala medier med en kort videosnutt där hon dunkar takten till en känd låt med en rova. Videon är ett led i presidenthustruns kampanj för att få amerikanska barn att äta nyttigare.

USA:s första dam Michelle Obama har redan länge fört en kampanj för att motverka fetma bland barn och unga. Antalet överviktiga barn har tredubblats i USA de senaste tre decennierna. Nu lider uppskattningsvis vart tredje amerikanskt barn av övervikt. Det leder på sikt till många hälsoproblem, till exempel hjärtsjukdomar, högt blodtryck och diabetes.

Den här trenden vill Michelle Obama bryta. Genom kampanjen ”Let’s Move”, som lanserades i februari år 2010, försöker presidenthustrun få amerikanska barn och unga att äta mer hälsosam mat och röra på sig mera.

Michelle Obama bjuder regelbundet in skolbarn för att hjälpa till att skörda grönsaker som har odlats i Vita Husets trädgård, och visar dem hur man kan tillreda hälsosam lunch. Hon har också startat program för att förbättra skolmaten.

Det senaste inslaget i kampanjen är videosnutten ”Turnip – for what”, där Michelle Obama håller upp en rova (turnip på engelska) och sedan dunkar takten till låten ”Turn down for what” av DJ Snake och rapparen Lil Jon. Den drygt fem sekunder långa snutten delades på Twitter och på videodelningstjänsten Vine, och samlade snabbt miljoner tittare.

Det är inte första gången som Michelle Obama dansar med grönsaker. I februari dansade hon tillsammans med en enorm broccoli, en morot och en aubergine för att fira kampanjens fyraårsdag.

Klippet finns inte längre tillgängligt.