Kreml tar sikte på Sanomas ryska tidningar
I Ryssland rapporteras det att den oberoende tidningen Vedomosti snart tas över av affärsmän som står president Putin nära. Tidningen delägs av finska Sanoma och köpet hänger ihop med den nya medielagen som begränsar utländskt ägande.
Affärsmän från president Vladimir Putins innersta krets planerar ta över affärstidningen Vedomosti. Det här skriver nyhetsbyrån Bloomberg med hänvisning till tre anonyma källor.
Vedomosti är Rysslands mest inflytelserika tidning som ännu inte kontrolleras av Kreml. Tidningen publicerar ständigt analytiska och kritiska artiklar om landets ekonomiska och politiska situation. Den ges ut i samarbete med The Wall Street Journal och Financial Times. Den ägs av finska Sanoma-koncernen, brittiska Pearson och amerikanska Rupert Murdoch News.
Enligt nyhetsbyrån planerar Kreml se till att antingen Gazprom-Media eller Putins vän, affärsmannen Jurij Kovaltjuk tar över tidningen. Kovaltjuk är med på USA:s sanktionslista sen i våras. I ett första steg skulle affären ske via mellanhänder.
– Kreml anser att våra aktieägare är utländska regeringar och de vill helt enkelt ha en rysk ägare som de kan ringa till, kommenterade chefredaktören Tatiana Lysova.
Enligt holländske affärsmannen Derk Sauer som grundade Vedomosti år 1999 befinner sig tidningen i en mycket knepig situation.
– Det finns ytterst få personer i Ryssland som kan köpa Vedomosti och samtidigt garantera den redaktionella friheten, säger Sauer. Den troligaste köparen är en regeringsvänlig struktur, och den tanken oroar mig.
Finländska Sanoma-gruppen är en av de största aktörerna på den ryska mediemarknaden med ett 30-tal livsstilsmagasin. Sanoma äger också de engelskspråkiga tidningarna Moscow Times och St. Petersburg Times. Framtiden för alla Sanomas tidningar är nu osäker.
Det var i onsdags som president Putin skrev under den nya medielagen. En lag som förbjuder utländska ägare att ha mer än 20 procent i ett ryskt mediebolag. Förbudet gäller även ryska medborgare som har dubbelt medborgarskap. Den tidigare gränsen gick vid 50 procent och gällde enbart för radio- och tv-stationer. Den nya lagen berör alla medier, även tidningar och internet.
Lagens förespråkare anser att det pågår ett informationskrig mot Ryssland och syftet med lagen är att bättre skydda Rysslands säkerhet. Lagen träder inte i kraft med ens, utan de utländska ägarna måste se till att minska sitt innehav till 20 procent senast i februari 2017.
Ett annat medieföretag som berörs är svenska Modern Times. Bolaget äger 39 procent av STS Media som driver flera tv-kanaler i Ryssland. Affärsmannen Jurij Kovaltjuk äger en fjärdedel. STS Media är registrerat på börsen i New York. Den nya lagen gör att bolaget med all sannolikhet tvingas lämna börsen.