Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lamt intresse för vindkraftsplaner i Tetom

Från 2014
Uppdaterad 17.10.2014 10:12.
Vindkraftverk
Bild: Yle/Jonna Nupponen

Det var dålig uppslutning när planerna för en vindkraftspark i Tetom presenterades i Liljendal i torsdags. De som var på plats hade inte ett negativt ord att säga om vindkraft.

Det var bara två personer förutom berörda markägare som kom för att lyssna till informationen. De var intresserade av vindkraft som energiform.

Också bland markägarna var stämningarna positiva. Tommy Åvall tycker att vindmöllorna är nätta, inte för det så mycket ljud och inte smutsar de heller ner. Åvall var en av de markägare som undertecknade grannavtalet på torsdagen.

- Jag har ingenting att förlora, tycker han.

markägare läser förslaget till grannavtal
Bild: Yle/Eivor Lindholm

Stefan Thesslund representerade sin föräldrar på markägarmötet. Thesslund tycker att det är bra att det kommer nya aktörer med nya idéer. Inte heller han har någonting att invända mot vindkraft. I diskussioner med andra markägare i området har han inte hört att någon skulle vara emot projektet.

- Alla verkar ta emot det med öppna armar, säger Thesslund.

Företaget Ilmatar planerar en vindkraftspark med 8-9 möllor i Rökärrsmalmarna söder om Ninjärv i Tetom i Lovisa. Området är ett obebyggt bergsområde som ligger mellan riksväg 6, Liljendal-Hardomvägen, samt Brännkärrsområdet invid väg 170 i söder.

Företaget har slutit ett arrendeavtal på ca 700 hektar för själva vindkraftsparken Nu var det dags att göra upp avtal med de andra markägarna inom området som delgeneralplaneras för vindkraft. Ilmatar betalar en årshyra per hektar i 25 år åt de markägare som undertecknar grannavtalet.

Läs också: Tre stora vindparker platsar i Lovisa