Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

”Misshandlarna söker uppmärksamhet”

Från 2014
Uppdaterad 20.10.2014 13:59.

Under den gångna veckan har debatten kring ungdomsvåldet gått het i Helsingfors efter uppgifter om att en grupp på cirka 50 ungdomar misshandlat andra barn och unga på olika håll i Helsingfors.

Ungdomsledaren Mikael Maltzeff, ser våldet ett sätt för de unga att hävda sig:

- Den som misshandlar söker uppmärksamhet. Som ung kille förstår man inte sina känslor och slår till utan att tänka.

Enligt stadsfullmäktigeledamoten Wille Rydman (Saml) är uppgifterna om ungdomsvåldet oroväckande. Att många av gärningsmännen har invandrarbakgrund visar enligt Rydman på att något brustit i integrationen av invandrare:

- När man planerar invandringspolitiken måste man också tänka på hur vi garanterar att de som flyttar till ett nytt land på riktigt blir en del av det samhället. Men man måste vara försiktiga med att inte stämpla människor enligt deras etniska bakgrund.

Arshe Said som är ordförande för Finlands somaliska förbund håller med om att integrationspolitiken har misslyckats till vissa delar. Men då är det inte invandrarna, utan samhället i stort som borde sig i spegeln:

- Det handlar om individen, familjen, myndigheterna och samhället. Man måste se att det inte existerat ett "vi" och ett "ni. Å andra sidan måste individen som kommer till ett nytt samhälle vara aktiv och visa sin vilja att vara en del av samhället. Integrationen går åt båda hållen. Om den unga har marginaliserat sig och inte fått möjlighet att skapa sin egen plats i samhälle så faller man ut.

Kristina Westerholm håller med om att misslyckad integration är en för enkel förklaring till våldet:

- Det är för lätt att säga att det endast handlar om misslyckad integration. Mer handlar det handlar om utanförskap, att inte hitta sin plats i samhället. Det här är något alla ungdomar går igenom, andra har lättare och andra svårare för att hitta sin plats. Och det är också viktigt att minnas att våldsoffren också behöver hjälp. Forskningen visar också att de som gör sig skyldiga till våldsbrott också själv har varit offer för våld. Och då är det viktigt att vi har bra tjänster för offren, det är en viktig del av det förebyggande arbetet.

Läs också:
Såhär lämnade han våldet
Ungdomsgäng misshandlar andra unga
Sociala medier gör ungdomsvåldet oberäkneligt
Unga behöver trygga vuxenkontakter

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln