Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Sverige förbjuder sexköp utomlands?

Från 2014
Uppdaterad 17.10.2014 08:08.
Red light district i Amsterdam
Bild: AP Graphics Bank

Sveriges regering planerar att förbjuda sexköp utomlands. Norge har redan en sådan lagstiftnig.

Kritikerna i Sverige säger att det finns risker med att gå in för en linje där man lagstiftar om brott som begås i länder med annan lagstiftning.

Det har länge varit socialdemokraternas vilja att lagstifta om förbud mot sexköp utomlands och nu ingår den här linjen i den färska regeringsförklaringen. En av dem som har drivit på den här frågan är Carina Ohlsson, ordförande för S-kvinnor.

- Man ser ju att det finns mycket kopplingar till koppleri och också människohandel. Så det är nutidens slaveri och därför tycker vi att det är ett så allvarligt brott att det borde bli förbjudet för svenskar att köpa sex också utomlands.

I dagsläget är sexköp förbjudet i Sverige. I den förra borgerliga regeringen fanns också synliga aktörer som ville skapa mera debatt om sexköp. Dåvarande justitieministern Beatrice Ask föreslog att polisen skulle skicka lilafärgade kuvert till de personer som misstänks ha gjort sig skyldiga till sexköp, så att sexköparen skulle vara tvungen att skämmas inför omgivningens blickar. Men Ask är inte för att lagstifta om sexköp utomlands.

- Om man vänder på det, kan man säga att andra länder skulle kunna döma någon för att ha ett homosexuellt förhållande i Sverige. Att bryta de internationella grundprinciperna får väldigt stora konsekvenser, säger Ask (M).

- Ibland tycker jag att man problematiserar bara för att man inte vill ta itu med själva saken, säger Carina Ohlsson.

I dagsläget är Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet för ett förbud. Om ett förslag ska ha möjlighet att gå igenom i riksdagen ska de få med sig ytterligare ett parti.

- Både Liberala Kvinnor och Centerkvinnorna är för en sådan här lagstiftning, så det blir intressant att se vad de har för påverkan på sitt parti, säger Ohlsson.

Diskussion om artikeln