Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Läkare fortsätter i Pojo

Från 2014
Uppdaterad 17.10.2014 17:14.
Bänkar och bord i väntrummet i Pojo hälsostation.
Bildtext I väntrummet på Pojo hälsostation kan man fortsättningsvis sitta och vänta på en läkare.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Läkarmottagningen i Pojo fortsätter som tidigare. Det beslöt grundtrygghetsnämnden i går i en jämn omröstning.

Grundtrygghetsnämnden godkände inte beredningens förslag, att läkarmottagningen skulle upphöra i Pojo hälsostation.

- Förutom att nämnden ställde sig mot beredningens förslag, föreslår nämnden för stadsstyrelsen att en ny läkartjänst ska inrättas vid hälsovårdscentralen i Raseborg, säger grundtrygghetsnämndens ordförande Karl von Smitten (SFP).

Det var socialdemokraten Jaana Tasanko som föreslog ändringarna och hon understöddes av SFP-politikern Martin Glader. I omröstningen höll Tasankos partikamrater Nina Holmström-Lindroos och Seppo Lintuluoto och samlingspartisten Kalervo Heinonen på Tasankos motförslag.

För beredningen röstade ordföranden von Smitten och hans partikamrater Roger Engblom, Isa Forsbäck och Fredrika Åkerö. Nämndledamöterna Sami Letti (SDP) och de Grönas Charlotta Wolff deltog inte i mötet, inte heller deras ersättare.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

Känslorna svallar

Känslorna svallar ändå när Pojoborna tycker till om planerna på att dra in läkarmottagningen vid hälsostationen i byn. Frågorna är många och vid hälsostationen vet inte personalen vad de ska ge för svar.

Det är upprörande och sorgligt. Känslorna svallar när Pojoborna tycker till om planerna på att dra in läkarmottagningen vid hälsostationen i byn.

- Vi är ett helt gäng som går och skakar på huvudet, berättar Rut Holmberg som bor i Pojo.

Hon berättar att samtalsämnet nummer ett den senaste tiden har varit den indragningshotade läkarmottagningen. Tanken var att Pojoborna i framtiden skulle ta sig till Karis hvc för icke brådskande vård och för brådskande vård bär det av till Ekenäs hälsocentral.

Nödvändigt ont

I beredningen motiverades en stängning av läkarmottagningen med att det är en nödvändighet för att kunna säkra den lagstadgade vården. Tanken var att koncentrera läkarna till Ekenäs och Karis. Fortsätter allt som tidigare så äventyras vårdkvaliteten skrev grundtrygghetschefen Jeanette Pajunen i bredningen till grundtrygghetsnämnden.

Osäker framtid

Det är inte bara Pojoborna som är oroliga för framtiden för hälsostationen. Sjuksköterskan Gunilla Holmberg som jobbar där tror inte att hälsostationen har en ljus framtid.

- Jag tror att om läkaren nu ska bort så räcker det inte länge tills dörrarna är stängda helt och hållet, säger hon.

Sjusköterskan Gunilla Holmberg har jobbat på Pojo hälsostation i snart 40 år.
Bildtext Gunilla Holmberg har jobbat på Pojo hälsostation sedan 1977.
Bild: Yle/Malin Valtonen

Holmberg berättar att Pojoborna är oroliga och frågar många frågor. Men hur svarar personalen på frågorna?

- Det är svårt att svara när vi i personalen inte har fått mera information än det som finns i medierna. Det känns lite dåligt, säger Gunilla Holmberg. Man tycker att man borde ha svar att ge när Pojoborna är oroliga och frågar.

Liten bit i gången

Gunilla Holmberg har jobbat på hälsostationen i Pojo sedan 1977. Hon minns att när Raseborg blev till så jobbade två läkare och tre sköterskor där. Med åren har resurser plockats bort och idag är stationen öppen tre dagar i veckan och på jobb är bara en läkare och två sköterskor.

- Jag har märkt under åren att man plockar bort en liten bit i gången. Kanske det märks mindre då, säger Holmberg.

Jobbigt för äldre

Pojobon Matti Rantala besöker hälsostationen en gång i veckan och mäter blodtrycket. Han är glad att hälsostationen i alla fall är öppen ibland men han tycker det är hemskt att läkaren ska tas bort.

- Jag har egen bil och kan ännu köra men för de som inte kan göra det så är det ganska jobbigt att ta sig till Karis eller Ekenäs, säger han.

Rut Holmberg berättar om en bekant till henne som varit tvungen att åka från Pojo till Ekenäs för vård.

- Han var tvungen att åka med bussen halv ett. Det var långt att gå från bussen till hälsocentralen i Ekenäs och hemma var han igen klockan halv sju på kvällen.

- Vi borde fara och demonstrera till Ekenäs men inte blir det någonting, suckar Rut Holmberg.

Alla har inte råd med taxi

Sjukskötare Gunilla Holmberg intygar om att det finns många äldre i Pojo som inte har någon bil och som har det svårt att ta sig fram. För dem är det väldigt besvärligt att ta sig till Ekenäs, speciellt med buss.

- Är du sjuk, fastän du är yngre, så orkar du inte gå från busshållplatsen till Ekenäs hälsocentral. Alla har inte heller råd att åka taxi, påpekar Holmberg.

Gunilla Holmberg tycker det är sorgligt om läkarresursen försvinner från Pojo. Hon har svårt att förstå varför läkarna måste koncentreras till Ekenäs och Karis.

- Istället för att ta bort allt från Pojo så kunde staden ta hit läkare istället. Vi har bättre lokaler än hälsostationerna i Karis och Ekenäs.

Radio Vega Västnyland - Spela upp på Arenan

"Befolkningen förstår inte"

Grundtrygghetsnämndens ordförande Karl von Smitten bemöter den kritik Pojobor riktar mot honom så här:

- Vi har en väldigt stram budgetram och har därför egentligen för få läkartjänster. Och för att kunna ge tillräckligt bra service för kommuninvånarna borde vi koncentrera de här tjänsterna till Karis och Ekenäs, säger von Smitten.

Enligt honom är det frågan om ett sparkrav som ska uppfyllas.

- Tydligen förstår inte befolkningen att det här kravet måste uppfyllas.